Burgemeester Marianne Besselink feliciteert Dirk Minor met zijn onderscheiding. Foto: Wim van Hof
Burgemeester Marianne Besselink feliciteert Dirk Minor met zijn onderscheiding. Foto: Wim van Hof Foto:

Dirk Minor koninklijk onderscheiden

Keppelse molenaar verrast om lintje

Laag-Keppel – Op zaterdag 14 mei, Nationale Molendag, werd molenaar Dirk Minor koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten in de plaatselijke samenleving. Compleet verrast ontving de Keppelse molenaar in het bijzijn van familie en vrienden op Kasteel Keppel zijn lintje uit handen van burgemeester Marianne Besselink.

Door Ceciel Bremer

De lintjesregen vindt meestal plaats op de dag voor Koningsdag. Maar wat is er nu mooier dan een molenaar koninklijk onderscheiden op Nationale Molendag. Dat was de reden dat Dirk Minor niet al op 26 april op het gemeentehuis zijn lintje ontving maar op zaterdag 14 mei. Een kleine groep bekenden van de heer Minor, waaronder zijn vrouw Ans, was al enkele weken in de weer om in het geheim de huldiging voor te bereiden.

De Keppelse Irma van Hof was een van degenen die in het complot zat: 'Een molenaar op Nationale Molendag weglokken bij zijn molen, is natuurlijk wel gewaagd. Dat moesten we goed voorbereiden, anders zou het zeker mislukken. We hebben daarom een leerling molenaar, een bekende van Dirk, gevraagd 's middags langs te gaan zodat hij bij de molen kon blijven als Dirk weggelokt zou worden. En dat lukte.'

Uilskuikens uit nestkastjes
Vanwege de slechte weersvoorspellingen stelde baron van Lynden van Kasteel Keppel voor om de onderscheiding te laten plaatsvinden in de ridderzaal van het kasteel. Een geweldige uitkomst voor het organiserend comité. Irma van Hof: 'Daar waren we natuurlijk ontzettend blij mee. Alle familieleden, vrienden en collega molenaars van Dirk hadden zich daar verzameld in afwachting van Dirk zelf. Die werd ondertussen door de baron, gekleed in overall en laarzen, bij zijn huis opgehaald met de smoes om even te helpen 'wat uilskuikens uit een nestkastje te halen'. Behulpzaam als hij is, liep Dirk meteen mee naar het kasteel. Toen hij met baron van Lynden in de ridderzaal arriveerde en het Lang zal hij leven voor hem werd ingezet, was hij compleet verrast.'

Met een smoes meegelokt naar de ridderzaal

Ruim 40 jaar vrijwillig molenaar
Burgemeester Marianne Besselink kreeg vervolgens het woord en somde de lange lijst van verdiensten op die ervoor hebben gezorgd dat Dirk Minor werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1962 is hij actief als vrijwillig molenaar en begon daarmee in Zevenaar. Elf jaar later behaalde hij als een van de eersten in Nederland zijn molenaarsdiploma en werd daarmee in 1978 beheerder van de watermolen in Laag-Keppel. Hij onderhoudt de molen, geeft uitleg aan bezoekers en leidt leerling molenaars op. Sindsdien heeft hij veel vrijwillige taken in zijn dorp op zich genomen. Hij zorgt voor een schone Dorpsstraat, maait het gras langs de Oude IJssel en is actief voor het Toeristisch Overstap Punt.

In de winter is hij beheerder en toezichthouder van de ijsbaan en versiert hij de molen voor de Sinterklaasviering. Toen de burgemeester haar toespraak had beëindigd en Dirk Minor had onderscheiden, sprak hij zelf tot de aanwezigen: 'Wat een verrassing! Ik ben een man van weinig woorden maar ik vind het hartstikke leuk dat jullie dit met mij willen vieren.' Onder het genot van een hapje en een drankje was er daarna ruime gelegenheid om de heer Minor te feliciteren met deze bijzondere onderscheiding.