Het bestuur van de World Peace Flame in Bronckhorst. Foto: PR
Het bestuur van de World Peace Flame in Bronckhorst. Foto: PR

Vredesvlam kan straks branden in heel Bronckhorst

HENGELO - Op een centrale plek in Hengelo komt misschien al dit jaar een grote koperen stormlamp met daarin een eeuwig brandende vlam te staan. Ook andere dorpen in de gemeente kunnen zich aansluiten bij de stichting WPF Bronckhorst.

Door Luuk Stam

Het is een vlam die symbool staat voor de wereldwijde vredesgedachte. In 1999 werden verdeeld over de hele wereld zeven van dit soort vredesvlammen aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien met lampen en kaarsen. Als het aan de stichting WPF Bronckhorst ligt, brandt het vuur binnenkort ook in deze gemeente. Hiervoor is een driekoppig bestuur samengesteld dat naast voorzitter Yvonne Koning bestaat uit Henk Steven Kleinburink en Fred Hofman. De bedoeling is dat er in de verschillende dorpen in Bronckhorst werkgroepen van bewoners worden opgestart. Deze werkgroepen gaan vervolgens onder leiding van de stichting in hun eigen dorp acties op touw zetten om het geld voor de aanschaf en het onderhoud van koperen stormlamp bij elkaar te krijgen. Hengelo heeft inmiddels zo'n werkgroep. Die bestaat uit vier buurvrouwen.
Monique Schieman is niet één van die vier, maar speelt als inspirator een belangrijk rol. Schieman woont nu vier jaar in Hengelo, maar was in haar voormalige woonplaats Oosterbeek nauw betrokken bij de plaatsing van een vredesvlam bij het Airborne Museum. Haar nieuwe buurvrouwen in Hengelo wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die vorig jaar naar 't Kervel zouden komen. Dat ging niet door. Via Schieman hoorden de vrouwen vervolgens van het bestaan van de vredesvlam. Dat idee sprak buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen wel aan. Zij vormen inmiddels de Hengelose werkgroep. De werkgroep denkt momenteel na over de plek die de vlam in Hengelo zal gaan krijgen en nodigt andere dorpsbewoners uit om mee te denken. Ook nodigt de werkgroep plaatselijke kunstenaars uit om de koperen stormlamp in een kunstwerk te verwerken. De lamp zonder omhulsel plaatsen, zou hem namelijk te diefstalgevoelig maken. Voorzitter Yvonne Koning is blij dat de Hengelose buurvrouwen dit voor hun dorp oppakken. Koning wil met de stichting zo nodig bijdragen als er in dorpen als Zelhem, Vorden, Hummelo en Steenderen soortgelijke initiatieven ontstaan. "Het gedachtegoed van de vredesvlam is sterk en indringend en spreekt aan. Zo'n vlam komt op een plek te staan waar mensen iedere dag langsfietsen. Het nodigt uit om samen te komen en elkaar te leren kennen."
Voordat het zover is, moet er nog wel heel wat geld bij elkaar worden gebracht. De aanschaf van de lamp kost 2.000 euro. Hiervoor gaat de stichting samen met de werkgroepleden de komende maanden sponsoren zoeken. Ook gaan ze markten in de regio af. Voor meer informatie, mail of bezoek de website: wpfbronckhorst@gmail.com of www.wpfbronckhorst.nl.