Op de Burg. Rijpstrastraat werd de 'Truck Pull' getest. Foto: Jan Knoef
Op de Burg. Rijpstrastraat werd de 'Truck Pull' getest. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Champion Leaque van sterke mannen naar Zelhem

Vijftien topatleten meten krachten

Zelhem - Zaterdag 11 juni wordt in het centrum van Zelhem een internationale wedstrijd van 'The Stongmen Champion Leaque' gehouden. Vijftien topatleten, afkomstig uit alle delen van de wereld, komen naar Zelhem om hun krachten te meten in de onderdelen 'Truck Pull', 'Atlas Stones', 'Dumbell Liften', 'Wheelflip', 'Loading' en 'Forward Hold'. Dinsdag 17 mei kwamen de Nederlandse deelnemers Niels Gordijn en Alex Moonen al even naar Zelhem om zich aan de pers te presenteren en de organisatie te helpen met het organiseren van de 'Truck Pull', waarbij een truck met oplegger van 15.000 kg, in dit geval van de Zelhemse firma Kloostrans, vooruit getrokken moet worden.

Door Jan Knoef

Probleem is, aldus organisator Paul Rabelink, directeur van sportschool Physique uit Terborg/Rijnwaarden, "straten lopen, in verband met de afwatering, nooit waterpas, dus je moet per locatie onderzoeken of de 'Pull' mogelijk is. Aflopend is geen optie, want dan haalt de truck de atleet in en andersom kan het te zwaar zijn."

Na een aantal pull-sessies door Niels en Alex blijkt een stukje van de Burg. Rijpstrastraat, vanaf de kruising met de Markt, geschikt te zijn.
Tijdens de persbijeenkomst meldt Paul Rabelink dat hij blij is met de samenwerking, die tot stand kwam met de Zelhemse horeca (Groes, Smoks en Ellen's) en de medewerking door de gemeente Bronckhorst. "Het wordt", aldus Paul, "steeds moeilijker om de Nederlandse wedstrijd van de Champion Leaque te organiseren, want hoewel de meeste atleten op amateurbasis deelnemen, kan de wedstrijd niet zonder sponsors georganiseerd worden. Te meer ook, omdat we het belangrijk vinden dat het voor het publiek een gratis evenement is." Het fenomeen 'Sterkste Man' stamt al uit de jaren '70 toen de heldhaftige wedstrijden met mannen als Ted van der Parre, Berend Veneberg (Neede) en Jarno Hams, op tv werden uitgezonden. De strijd werd vervolgens internationaal en uiteindelijk haakte de tv af, waarmee de titanenstrijd verder moest met steeds minder aandacht van de media. De atleten bleven erin geloven en tegen elkaar strijden.


Lees verder op pagina 7

Afbeelding