Het kampioenen van Wolfersveen seizoen 2015-2016. Foto: Jan Hendriksen.
Het kampioenen van Wolfersveen seizoen 2015-2016. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Historische promotie van VV
Wolfersveen naar de vierde klasse

Zelhem – Historisch en uniek. Zo kan de promotie van Voetbalvereniging Wolfersveen naar de vierde klasse van het district Oost van de KNVB omschreven worden. Tweede Pinksterdag pakte de 'Wolven' in stadion 'De Stikke Bocht' het felbegeerde kampioenschap in een duel tegen hekkensluiter Klein Dochteren uit Lochem: 5-0. De basis voor het kampioenschap werd echter een week eerder gelegd. Toen won het elftal van trainer Ronnie Baten het cruciale en alles beslissende uitduel tegen Be Quick Zutphen: 1-3. De opmaat voor een totaal onverwacht en uniek sportief succes die Tweede Pinksterdag werd afgerond.

Door Jan Hendriksen

Witzwarte vlaggetjes sieren op deze wat winderige en regenachtige Pinkstermaandagmiddag de toegangspoort tot stadion 'De Stikke Bocht' aan de Ruurloseweg. Enkele spandoeken met teksten als "Wolfersveen goed te passé, op naar de vierde klasse" van het tweede vrouwenteam en "Zeg maar dag tegen de tap, na dit historische kampioenschap. Volgend seizoen vierde klasse, dan op zondag goed te passe. Met Sweet Caroline en heel veel bier, met het kampioenschap in het vizier" van een aantal vaste supporters sieren de vangnetten achter beide doelen. Er heeft zich dan ook beduidend meer publiek langs de krijtlijnen genesteld achter Wolfershuus dan normaliter bij een thuiswedstrijd. Familieleden en kennissen van de selectiespelers en talloze leden- en oud-leden van Wolfersveen willen getuige zijn van deze unieke prestatie in de 69-jarige geschiedenis van de plattelandsclub.

Want zeg nu zelf. Wie had ooit gedacht dat het nietige clubje tussen Zelhem en Ruurlo de sprong naar de vierde klasse van de KNVB zou maken? Voorzitter Gradus Eenink loopt om half vier wat ongedurig heen en weer. Er is echter geen vuiltje aan de lucht. Een comfortabele 4-0 voorsprong na 75 minuten speeltijd staat inmiddels op het scorebord. Maar toch. "Dat ik dit mag meemaken. Ik ben nu bijna 25 jaar voorzitter. Dit is het absolute hoogtepunt in al die jaren", zo vertelt de gedreven voorzitter die op steenworp afstand van het uniek gelegen voetbalcomplex woont.

De eerste bossen bloemen worden door enkele bestuursleden uit de bestuurskamer naar het veld gebracht. Een geluidsman die de geluidsboxen vanuit een vrachtwagen bediend, schuift de cd van Queen met de titelsong 'We Are the Champions' al voorzichtig de cd-lade in. Met nog vijf minuten speeltijd kijkt scheidsrechter Peitsman nog maar eens op zijn horloge. Donkere regenwolken pakken zich inmiddels boven het 'stadion' samen. Maar sportief schijnt de zon in de buurtschap. Trots is ook supporter Marcel Wassink (47). Samen met elftalleider Jan Klein Wassink (59) pakte het tweetal het vorige kampioenschap. "Dat was in 1992 toen we vanuit de derde klasse naar de tweede klasse van de toenmalige Gelderse Voetbal Bond (GVB) promoveerden. Nadien heeft Wolfersveen alleen maar in de onderste klasse van de KNVB gespeeld nadat in 1995 de GVB werd opgeheven. Oké vier jaar geleden werd de overstap naar de vijfde klasse gemaakt. Maar dat had alles te maken met de opheffing van de zesde klasse", zo verklaart Klein Wassink.

Felicitaties
Net voor het eindsignaal pakt 'veteraan' Gerben Bulten (45) nog even een doelpuntje mee: 5-0. En dan breekt het feest los. Vuurfakkels worden ontstoken en talloze felicitaties volgen elkaar op. En natuurlijk wordt er geproost op het kampioenschap. Een afgevaardigde van de KNVB heeft voor iedere kampioenspeler, de trainer en het begeleidingsteam een medaille beschikbaar en voor aanvoerder Bram Schnizler (24) natuurlijk de kampioensschaal. En net zoals op nationaal- en internationaal niveau wordt de kampioenfoto opgesierd met een heus kampioensbord met daarop de tekst 'Wolversveen 1 kampioen 5e klasse G seizoen 2015-2016'.

Schnitzler is al vanaf zijn zestiende actief in het eerste. Naast basisspeler is hij ook wedstrijdsecretaris van de club die uit drie seniorenteams, twee vrouwenteams en vijf jeugdteams (B-C-D-E-F) bestaat. "Maar meer van mijn teamgenoten hebben een dubbelfunctie", zo verklaart de aanvoerder. "En dat is ook het mooie van deze vereniging. Naast ons 'vriendenteam' is de club een grote familie. Een prachtig voorbeeld hiervan is dat we met een aantal leden zaterdag in aanloop naar deze unieke gebeurtenis alle reclameborden een wasbeurt hebben gegeven en dat er onkruid is gewied rond het hoofdveld."

Sportief
Sportief heeft Bram Schnitzler er nog geen notie van wat hem in de vierde klasse te wachten staat. "We gaan eerst een feestje vieren en dan zien we wel verder. Maar er liggen ons misschien mooie duels in het voorschiet met wedstrijden tegen bijvoorbeeld Ruurlo en Mariënvelde." Inmiddels staat de Groenlose trainer Ronnie Baten (54) de verslaggevers van dagblad De Gelderlander en Radio Ideaal in de stromende regen te woord. Zijn grootste droom was om ooit nog eens kampioen te worden en als trainer naar de vierde klasse te promoveren. "Maar ik had niet gedacht dat ik dat met Wolfersveen zou realiseren. Dat moet ik eerlijk toegeven. Hoewel? Vorig jaar streden we ook mee voor een periodetitel. Ik beschik over een jonge selectie waar potentie inzit. En als we weer de beschikking hebben over een aantal spelers die momenteel geblesseerd zijn, dan kunnen we het menige club volgend seizoen in de vierde klasse moeilijk maken. En het mooie van alles is: we hebben het behoudens Randy Radstake met allemaal jongens uit de buurtschap gedaan die als pupil bij Wolfersveen zijn begonnen. "

Kampioensreceptie
Nadat de spelers in Wolfershuus zijn gearriveerd rijdt er een grote open bus voor. Na een rondgang door de buurtschappen Wolfersveen, Veldhoek en Varssel wordt natuurlijk Zelhem ook aangedaan. En dat levert de nodige hilariteit op. Zo blijkt hoofdtrainer Henk Bloemers van VV Zelhem op de terugweg naar Wolfersveen in de bus te zitten. De 'Wolven' hebben Bloemers vanuit een eetestablishment 'ontvoerd'. "Wij zijn gepromoveerd en dat kan hij met Zelhem nog niet zeggen", zo wordt gekscherend vanaf het bovendek van de bus door een van de kampioenen geroepen. Na de 'balkonscène' bij het Wolfershuus werd er diep in de nacht door gefeest. Op vrijdag 10 juni vindt er in Wolfershuus een officiële kampioenreceptie plaats.

De opkomst van het kampioensteam met de pupillen. Foto: Lisa Nijen Es.
Ook vond er een heuse 'balkonsené' plaats bij het Wolfershuus. Foto: Lisa Nijen Es.