De acht Hengelose Achterhoekrunners. Foto Willy Hermans
De acht Hengelose Achterhoekrunners. Foto Willy Hermans Foto: Willy Hermans

Achterhoekrunners doen mee aan Roparun

Hengelo - De Achterhoekrunners is een team van 25 personen dat zich inzet voor het goede doel. Tijdens het Pinksterweekend leggen ze een parcours van Hamburg naar Rotterdam af, om geld in te zamelen voor Roparun. Deze stichting zet zich in voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker om hun leven draaglijker te maken. Inmiddels telt het team liefst acht deelnemers uit Hengelo.

Door Willy Hermans

De Roparun is al toe aan de 25e editie. Lange tijd ging de tocht van Parijs naar Rotterdam, maar wegens groot succes is sinds zes jaar Hamburg erbij gekomen als vertrekpunt. Dit jaar zijn er liefst 8000 deelnemers en 230 teams!

In 2007 deden de Achterhoekrunners voor het eerst mee, een initiatief van Herman Luimes en collega's van de Penitentiaire Inrichtingen Achterhoek in Zutphen. Langzaam groeide het team naar 25 personen met elk jaar wat wisselingen. Geleidelijk bestond er behoefte om zaken beter te regelen en de continuïteit te waarborgen. Tijdens het drinken van een blikje bier met vier man zittend op een vluchtheuvel werd besloten tot het oprichten van de Stichting Achterhoekrunners (Roparunteam 84).

De leden zijn het hele jaar druk met activiteiten en voorbereidingen, verdeeld over meerdere commissies. Een verloting, collecte, verkoop van eieren en deelname aan rommelmarkten moeten zorgen voor inkomsten; sponsoren worden geworven en kosten van catering en busjes worden ook door ondernemers betaald. Hoofdsponsor is Spekschoor Industriële Reiniging uit Zutphen. Het streefbedrag ligt voor de Achterhoekrunners op €15.000. "Dat gaan we dit jaar gemakkelijk halen," verklaart Gerrit Meenink. "Meer hoeft niet, zo blijft het leuk voor iedereen."

Parcours over Zutphen
Het team leeft voor de negende keer toe naar het hoogtepunt van het jaar. Vrijdag 13 mei gaan ze naar Hamburg om samen met ca. 90 teams de tocht van 563 km naar Rotterdam te ondernemen. Het team bestaat uit 8 lopers, 6 fietsers, 2 fysiotherapeuten, 2 voor de catering, 6 chauffeurs en teamcaptain Herman Luimes. De groep wordt opgesplitst in twee sub-teams die om de beurt blokken van 60 km in 5 tot 5½ uur lopen. Na de start op zaterdagmorgen wisselen vier lopers elkaar om de twee kilometer af, begeleid door een fietser zowel voor als achter. In totaal haalt elke loper dus meer dan 70 km, bijna twee marathons!

Op het parcours zijn van tevoren al wisselplekken vastgesteld. Als het ene team loopt, kan het andere even rusten, eten, drinken en masseert de fysiotherapeut de pijntjes weg. Het parcours ligt vast met diverse check-points. Enige jaren geleden is het op initiatief van de Achterhoekrunners gelukt het parcours vanaf Almelo over Zutphen te laten lopen. In dergelijke doorkomstplaatsen zijn allerlei activiteiten georganiseerd en worden de deelnemers groots ontvangen en gehuldigd. In 2015 werd Zutphen zelfs uitgeroepen tot de beste doorkomststad. Het ontving hiervoor €50.000, dat verdeeld is over meerdere goede doelen voor bv. inloophuis of hospice. Dit jaar zullen in Warnsveld, op de Markt in Zutphen en in de Hoven allerlei bands optreden.

Einddoel is na 50 uur zwoegen de afgezette Coolsingel in Rotterdam, waar alle lopers op Tweede Pinksterdag tussen 13 en 17 uur finishen voor de ogen van burgemeester Aboutaleb en Roparun-ambassadeur Nelli Cooman. Op een eindfeest daarna worden de opbrengst bekend gemaakt en allerlei prijzen uitgereikt. In 25 jaar heeft Roparun al meer dan 67 miljoen euro ingezameld.

Kippenvel
Herman Luimes: "Het is erg afzien, maar je maakt ook van alles mee. Vooral de persoonlijke verhalen zijn soms erg emotioneel, vooral van mensen die zelf door de ziekte getroffen zijn. En als je dan een man ziet staan die 's nachts om 1 uur in zijn eentje voor ons staat te applaudisseren, krijg je wel even kippenvel."
Tijdens het Pinksterweekend staat vooral het plezier voorop, bevestigen Gerrit Meenink en fysiotherapeut Tom Kruis: "Dat is met zijn allen lachen en huilen, verhalen uitwisselen en elkaar over de streep helpen. De meesten krijgen amper twee uur slaap, maar het is elke keer de kers op de taart na een jaar hard werken."


www.roparun.nl

www.achterhoekrunners.nl

Facebook: achterhoekrunners.roparunteam