's Middags zijn de leerlingen vaak bezig met opdrachten. Foto: PR
's Middags zijn de leerlingen vaak bezig met opdrachten. Foto: PR Foto:

Pakkend en passend onderwijs op Looschool

Zelhem - Na de verbouwing is het onderwijsteam van CBS 't Loo gestart met vernieuwingen in het onderwijssysteem. Na ruim een half jaar, vindt directeur Sietske Brouwer de tijd rijp om ouders en andere belangstellenden uit te nodigen voor de 'Open Dag' om uitleg te geven en te laten zien, hoe 'Pakkend en Passend Onderwijs' op de Looschool wordt vormgegeven. Woensdag 25 mei is de school van 13.00 tot 15.30 uur geopend om u te informeren. Tijdens het eerste deel kunt u de leerlingen nog aan het werk zien.

De belangrijkste verandering is dat het leerstofjaarklassensysteem is losgelaten. "De leerlingen zitten voor de 'schoolse' vakken niet meer in hun jaargroep, maar er wordt gewerkt met basis- en instructiegroepen", legt Sietske uit. Tijdens instructielessen 'vliegt' de leerling uit om op zijn/haar eigen niveau les te krijgen, maar voor de uitwerking komt hij/zij terug in de eigen groep.

Dit vergt meer van zowel leerling als leerkracht. De leerling moet de motivatie en discipline behouden om zo zelfstandig mogelijk te werken, terwijl de leerkrachten de leerlingen steeds opnieuw moeten uitdagen om zich te ontwikkelen en meer moeten samenwerken om te kunnen garanderen dat de instructie goed op de leerling is afgestemd. De rapportage en de communicatie naar ouders toe is daarbij van groot belang. Sietske Brouwer ziet dit jaar als ontwikkelingsjaar om dat systeem te perfectioneren. "Zo zit er in het tweede rapport van dit schooljaar een zogenaamde 'groeigrafiek', die de groei van het kind laat zien", meldt ze als voortgangsresultaat. Bijkomend voordeel is dat leerlingen niet meer hoeven blijven zitten omdat ze de leerstof van dat leerjaar nog niet volledig beheersen. "De leerlingen blijven in hun leeftijdsgroep meedraaien, krijgen op hun niveau instructie en groeien op eigen tempo door. Voor het éne kind leidt dat tot misschien wel het VWO, voor een ander kind kan VMBO het eindresultaat zijn." Dit systeem kan alleen werken als er naast deze individuele zelfontwikkeling ook voldoende momenten zijn om samen te werken en te spelen met leeftijdgenoten.

Een tweede aandachtspunt van Pakkend en Passend Onderwijs is die sociaal-emotionele ontwikkeling met een breed aanbod aan spellen, spelen en andere activiteiten. "We werken 's middags met IPC-thema's met doe- en denkopdrachten, waarbij soms moet worden samengewerkt, terwijl er ook alleenopdrachten zijn. Het éne kind leert door te ervaren, de ander door te zien en weer een ander door te horen en daar moet ruimte voor zijn." Het nieuwe systeem is opgehangen aan de kapstok van 'de boom van Goede Gewoontes', een stappenplan met zeven stappen om de leerlingen te ondersteunen de regie over hun eigen leerproces te nemen.

Om deze veranderingen duidelijk over het voetlicht te krijgen is het belangrijk om goed te communiceren. "Het team evalueert dagelijks de ervaringen", aldus Sietske. "En voor de ouders wordt er regelmatig een nieuwsbrief uitgegeven. Verder worden ouders op school uitgenodigd om van dichtbij mee te maken hoe kinderen in het algemeen en hun eigen kind in het bijzonder daarin functioneert." De 'Open Dag' is een vervolg daarop en biedt ouders de gelegenheid om het team te bevragen en de resultaten te bekijken.


Jan Ligthart loopt voor boeken

ZELHEM – Leerlingen van de Jan Ligthartschool houden op woensdagmorgen 18 mei 2016 een grote boekenmarkt van 8.30 uur tot 13.00 uur.. De opbrengst is om de schoolbibliotheek aan te vullen. Daarnaast rennen de kinderen uit alle groepen rondjes om school en in de wijk rond de Talmastraat in Zelhem. Met het geld dat met de sponsorloop wordt opgehaald schaft de school nieuwe leesboeken aan. Wie (kinder)boeken over heeft, kan ze gratis brengen naar de Jan Ligthartschool. Iedereen is welkom op de boekenmarkt en bij de sponsorloop. Voor koffie en thee wordt gezorgd.