Met schop Jan Scholten en met kabel Jeroen Stern. Foto: Bert Vinkenborg
Met schop Jan Scholten en met kabel Jeroen Stern. Foto: Bert Vinkenborg Foto: Bert Vinkenborg

Glasvezel Slangenburg en Heidenhoek komt er aan

DOETINCHEM - Een week of vier geleden staken drie bewoners van het buitengebied van de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst de koppen bij elkaar en startten een initiatiefgroep om snel internet naar hun buurtschappen te brengen. In grote delen van Slangenburg en Heidenhoek is het nu nog vrij treurig gesteld met snel en stabiel internet. Niet alleen voor de particulieren die willen e-mailen of e-shoppen is dat lastig. Boeren en andere ondernemers, scholen, zorginstellingen en recreatieondernemers kunnen niet meer zonder snelle en betrouwbare internetverbindingen. Een internetgebruiker waar niet iedereen meteen aan zal denken is de kerk. De huidige ADSL-aansluiting is eigenlijk te traag voor kerkdienstuitzendingen, de vroegere 'kerktelefoon'.

Door Bert Vinkenborg

Jans Speulman uit Heidenhoek, Jeroen Stern en Jan Scholten, beide uit IJzevoorde sloegen de handen ineen en besloten er wat aan te gaan doen. En zoals Jan Scholten het plastisch uitdrukt: "Niet kakelen maar eieren leggen."

Het eerste ei is al gelegd in de vorm van een, door Jans Speulman aangelegde en beheerde, mooie toegankelijke website (www.wijzijnerklaarvoor.com) waarop iedereen snel kan zien wat de plannen inhouden en waar ze door middel van een digitaal formulier hun steun aan dit project kunnen geven. Die steun is essentieel want voor de aanleg van glasvezel is de eis dat tenminste vijftig procent van de potentiële aansluitingen meedoet.

In Slangenburg en Heidenhoek gaat het in totaal om driehonderd adressen. Als er daarvan 150 of meer aanhaken dan kan volgens Scholten en Stern het project van start. Wel moeten de gemeentebesturen van Doetinchem en Bronckhorst ook meedoen. Nadat de eerste inventarisatie is afgerond gaan de initiatiefnemers zo snel mogelijk met de wethouders aan tafel om hun project.

Huidige ADSL-aansluiting is eigenlijk te traag

Voor Doetinchem is dat Ingrid Lambregts en voor Bronckhorst Paul Seesing. Zowel Doetinchem als Bronckhorst heeft de leefbaarheid van het buitengebied hoog in het vaandel staan. Dit initiatief sluit daarom uitstekend bij hun beleid aan. Jan Scholten: "Wij willen het voor beide gemeenten makkelijker maken en hen de helpende hand toesteken."

Begin 2015 startte de door de provincie en gemeenten gesteunde Glasvezelmaatschappij Achterhoek BV met als doelstelling om het hele buitengebied van glasvezelaansluitingen te voorzien. Vrij snel daarna sneuvelde het project door een veto vanuit Brussel. Het zou concurrentievervalsend zijn doordat de overheid er geld in stak. Omdat er van de kant van commerciële marktpartijen op dat moment nauwelijks belangstelling voor was, dreigde het project geen vervolg te krijgen en op ijs gezet te worden. Inmiddels is de situatie veranderd. Door de historisch lage rente is het wel aantrekkelijk geworden voor commerciële marktpartijen om te investeren.

Een kandidaat is al gevonden, CIF (Communication and Infrastructure Fund), maar ze zijn niet de enige. Volgens Jan Scholten is het daarom nu of nooit. Hij vindt dat uiterlijk eind 2016 de eerste schop in de grond zou moeten. Een van de eerste vragen die opkomt is natuurlijk 'Wat kost dat?' Scholten en Stern vinden dat glasvezel in het buitengebied een basisvoorziening is net als water, gas, elektriciteit en riolering. De kosten zouden daarom minimaal moeten zijn. Zij denken dat een bedrag van 10 euro per maand een adres op het glasvezelnet aangesloten moet kunnen worden.

Van een eenmalige bijdrage is nu waarschijnlijk geen sprake meer. Jeroen Stern: "We willen dit aspect zeker meenemen in onze contacten met de politiek. We zullen bij hen aangeven dat de aanleg van glasvezel alleen een succes kan worden als het betaalbaar is en blijft. We zullen ons er daarom hard voor maken dat de tarieven voor iedereen bereikbaar worden!"

Naar mening van de drie initiatiefnemers krijgen huiseigenaren in het buitengebied er spijt van als ze nu niet meedoen. Een huis zal over een jaar of vijf moeilijker of tegen een lagere prijs verkocht kunnen worden als het niet op het glasvezelnet is aangesloten. Scholten en Stern zien het helemaal zitten. "Eind 2016 gaat het beginnen."