Stichting Light for the World helpt kinderen met oogproblemen, zoals Sophon.  Foto: PR
Stichting Light for the World helpt kinderen met oogproblemen, zoals Sophon. Foto: PR Foto:

Groot Kormelink Optiek in actie voor Cambodja

Hengelo - In de periode van 17 t/m 31 mei komt Groot Kormelink Optiek uit Hengelo in actie voor Light for the World. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen met oogproblemen, zoals Sophon, in Cambodja worden opgespoord en een goede bril krijgen aangemeten.

Visuele handicap niet opgemerkt
"Ik merkte pas dat mijn zoontje een probleem heeft met zijn ogen toen hij voor het eerst naar school ging. Hij zit nu vier jaar op school en heeft pas 2 klassen voltooid. Als hij een boek moet lezen, zit hij er met zijn neus bovenop. Omdat ik me zorgen maakte, ben ik naar een kliniek gegaan. Helaas hebben ze toen geen oogtest gedaan. Op school lieten ze hem aan zijn lot over, kreeg geen extra begeleiding, behalve dat hij voor in de klas mocht zitten. Ook dan zag hij niets op het bord."

"Sophon's situatie werd ook buiten schoolplein een probleem. Hij kon niet met vriendjes spelen en werd daar heel verdrietig van. Ik was heel erg blij dat Light for the World oogtesten ging doen op de school van Sophon. Zij stelden slechtziendheid vast. Sophon kreeg een bril en andere hulpmiddelen en de onderwijzer kreeg een training om slechtziende kinderen les te kunnen geven."

Cambodja
Goed zicht is heel belangrijk en dat geldt zeker in ontwikkelingslanden. In Cambodja bijvoorbeeld komen veel kinderen niet goed mee op school omdat hun slechtziendheid door niemand wordt opgemerkt. Of er is geen opticien in de buurt om een goede bril aan te meten. Als gevolg daarvan verlaten ze voortijdig de school, wat ten koste gaat van hun toekomstperspectief.

Samen met de partnerorganisatie Krousar Thmey (Cambodjaans voor 'nieuw gezin') en de Nederlandse optiekbranche ondersteunt Light for the World projecten die gericht zijn op onderwijs voor slechtziende kinderen, zodat Sophon uit het hierboven aangehaalde verhaal straks een betere toekomt tegemoet kan gaan.

Actie Groot Kormelink Optiek
De mensen van Groot Kormelink Optiek weten als geen ander wat het betekent om goed te kunnen zien. Zij steunen de stichting Light for the World omdat iedereen evenveel recht heeft op goed zicht. Voor elke complete bril, die in de periode van 17 mei t/m 7 juni bij Groot Kormelink Optiek wordt aangeschaft, doneren zij 10 euro aan Light for the World.


Zaalvoetbalteam
Veldhoek 1 kampioen

Veldhoek - Maandag 18 april was de dag dat Veldhoek 1 een uitwedstrijd had in en tegen het 1e team van Doesburg. De belangen waren groot omdat voor beide teams gold dat ze zich bij winst kampioen mochten noemen.

Er kwamen veel supporters op dit duel af waardoor er een goede sfeer ontstond. Vooral de aanhang uit Doesburg liet van zich horen en dat werd beloond met een 2-0 voorsprong. De Veldhoek had in de 1e helft meer balbezit maar dan moet je de kansen die je krijgt ook afmaken. De jongens zorgden er voor dat het baltempo naar een nog hoger niveau ging waardoor ze konden gaan rusten met een 2-2 stand. De Veldhoek begon sterk aan de 2e helft en kon snel het doel vinden waardoor ze op voorsprong kwamen. De duels werden harder en de scheidsrechter moest dan ook geregeld optreden. Dat de Veldhoek veel spelers heeft met jaren ervaring gaf misschien wel de doorslag in de kolkende voetbaltempel. Ze konden de voorsprong uitbouwen en lieten zich niet van de wijs brengen door de menigte uit Doesburg. De eindstand werd 4-6 waardoor de missie van de Veldhoek was volbracht.
Het bestuur van S.V. Veldhoek was ook erg trots op de jongens waardoor de champagne niet kon uitblijven. Dit kampioenschap werd nog gevierd tot in de late uurtjes.
        

Staand v.l.n.r.:  Bart Groot Roessink , Marko Hukker, Bobby Huurneman, Ken Baakman, en Tom Groot Roessink. Zittend: Martijn Dijkman.  Ontbreken: Jannick Bosch, Tonnie Jochemsen, en Mathijs Besseling. Foto: PR