Lesley ten Tusscher 2 en Joey den Besten 65 goed voor vijf podium plaatsen. Foto: Henk Teerink Foto:

Goede klasseringen Hamove leden bij races Hengelo

Hengelo - Zondag 1 mei werd in Hengelo de 49e wegrace georganiseerd door de Hamove. Lokale held Joey den Besten scoorde drie podiumplaatsen in het IRRC en BeNeCup. Hamove-lid Lesley ten Tusscher wist de tweede BeNeCup Supersport wedstrijd op zijn naam te schrijven. Het raceweekend stond in teken van een strakke organisatie met een prettige sfeer en niet onbelangrijk: mooi weer!

In het Internationale Road Race Championship (IRRC) stonden twee wedstrijden op het programma in de Superbike en Supersport categorie. Performance Racing Achterhoek stond met Joey den Besten en Jochem van den Hoek aan de start. Den Besten uit Borculo zette zijn Yamaha zaterdag op pole position in de Supersport-klasse. In de wedstrijden eindigde Den Besten twee keer als tweede, achter de snelle Tsjech Marek Cerveny. Laurent Hoffmann en Thomas Walter mochten allebei een manche mee naar het podium. Road Race specialist Michael Hofman reed sterk, zat er bij starts elkaar keer goed bij en finishte beide manches als zevende op de Varsselring.

Van den Hoek was voor het team van Tonnie Wassink snel onderweg in de Superbike-categorie. De Brabander finishte in beide races als vijfde. In de eerste manche kwam Van den Hoek net achter Hamove-lid Johan Fredriks over de finish. In de tweede manche waren de rollen omgedraaid. De winst ging in beide wedstrijden naar Vincent Lonbois. De Belg wist af te rekenen met teammaat Sebastien Le Grelle. In de eerste manche maakte Le Grelle een valse start en kreeg gedurende de race een twintig seconden tijdstraf. Ondanks deze penalty eindigde Le Grelle als vierde in de eerste race. De Nederlander Peter Schalken pakte in de eerste wedstrijd een tweede plaats. In de tweede race sloeg Lonbois toe in de befaamde Molenbocht, door daar de beslissende inhaalmanoeuvre te plaatsen op zijn stalgenoot Le Grelle. Voor Jarco Grotenhuis zat het tegen op de racedag. Grotenhuis had zich goed gekwalificeerd in het IRRC en BeNeCup Superbike. In de eerste IRRC-wedstrijd kwam Grotenhuis ten val en liep daarbij een rug- en voetblessure op, waardoor hij tijdens de overige wedstrijden niet aan de start kon verschijnen.

In de BeNeCup Superbike ging de winst ook in beide wedstrijden naar Lonbois, waardoor hij wel de 'koning van de Varsselring' werd met vier overwinningen op één dag. Marek Cerveny deed het ook niet slecht, met drie keer winst. De Tsjech won de eerste BeNeCup Supersport wedstrijd, door in een spannend duel Lesley ten Tusscher te verslaan. De Kawasaki van Cerveny liep duidelijk harder op de rechte stukken, maar Ten Tusscher maakte dit goed bij het remmen. Bij het insteken van de laatste Molenbocht deed de coureur uit Almelo nog een ultieme poging om Cerveny te passeren, wat helaas net niet lukte. In de tweede manche ging de winst wel naar Ten Tusscher. Den Besten eindigde in deze race tweede. De Yamaha-coureur had de eerste BeNeCup wedstrijd aan zich voorbij laten gaan en scoorde zodoende in elke race waar hij aan deelnam een tweede plaats.

Hamove-leden Olaf Romijn en Marcel Zuurbier stonden allebei twee keer op het podium na de SuperTwin wedstrijden. Romijn werd in beide races tweede en Zuurbier derde. Beide rijders reden ook in de BeNeCup Supersport. Romijn deed ter voorbereiding op de race op Isle Man waar hij binnenkort aan gaat deelnemen. Jarno Onstenk scoorde een zesde en zevende plaats in de Classics. De winst in de Zijspannen ging verrassend naar Wiggert Kranenburg met bakkenist Jeroen Schmitz. Het regionale duo Jan Willem Nijland en Dennis Steenbergen met hun prachtige span een tiende en negende positie.

De Hamove organisatie had het in Hengelo weer perfect voor elkaar. De sfeer op het circuit was heerlijk en van de coureurs waren er alleen maar lovende reacties over de strakke en vriendelijke organisatie. Een grote pluim voor alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om het evenement tot een succes te maken!

Op zondag werden er vijftien wedstrijden verreden en op zaterdagmiddag ook al twee. In zeventien wedstrijden hoefde gelukkig maar één keer de rode vlag uit te gaan, vanwege een crash in de tweede BeNeCup Supersport wedstrijd. Het weer was zowel op zaterdag en zondag heerlijk. Op zondagmiddag brak nog heerlijk de zon door, waardoor meerdere bezoekers met een licht verbrand gezicht de Varsselring verlieten.

Collecteren voor mensen met epilepsie

Regio - Van 6 tot en met 11 juni 2016 vindt de jaarlijkse collecte van het Epilepsiefonds plaats. Om door te kunnen gaan met de epilepsiebestrijding kan het Epilepsiefonds de hulp van nieuwe collectanten heel goed gebruiken.

In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen: een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste mensen met epilepsie baat bij medicijnen. Maar helaas blijft 30 procent last houden van aanvallen.