Germaanse Goden. Foto: PR
Germaanse Goden. Foto: PR Foto:

Germaanse Goden in de Giro

Regio - Als de Giro d'Italia op 8 mei door de Achterhoek fietst komt men langs de route in Voor- Drempt , Laag-Keppel en in Hummelo drie hele grote Germaanse Goden tegen. Deze beelden zijn 3 meter hoog en staan op roze sokkels. De beelden kwamen tot stand dankzij het Toeristisch Platform Drempt, Hummelo en Keppel. De goden Wodan, Donar en Freija heten de wielrenners op hun wijze welkom in de gemeente Bronckhorst en de Achterhoek.

Wodan, de oppergod, zit op een troon met twee raven op zijn schouder in Drempt en vanaf zijn troon kijkt hij vriendelijk naar de sportmensen en hun publiek. Als ze in Laag-Keppel bij de Gouden Leeuw naar links afbuigen naar Hummelo zien ze Donar, de god van de Donder, die hen met de hamer de weg wijst naar Hummelo. Achter hem zien we kasteel Laag-Keppel. In Laag-Keppel is er naast de Gouden Leeuw een piazza ingericht waar de inwoners van de Gouden Leeuw en de inwoners uit Keppel gezellig iets Italiaans (pizza) kunnen eten en een wijntje kunnen drinken op "Piazza Leone d'Oro". Ook is er nog een spannende wedstrijd surplace waar groot en klein aan mee kan doen.

In Hummelo gaan de fietsers tot in het midden van het vernieuwde pleintje in Hummelo voor de Gouden Karper. Hier vindt men Freija, de godin van de Liefde, met zwaard en twee katten aan haar voeten. Een vrouw die voor zichzelf kan opkomen. Ze is omringd door vier beelden; de Wilde Rozen. Hier vindt men dus een pleintje zoals in Italiƫ met fraaie beelden. En daarbij een echte Mercato, Italiaanse Markt, met allerlei leuke en lekkere dingen op de markt. Italiaans zijn ook de terrasjes. Ze moeten hier remmen anders vliegen ze uit de bocht.

Kunstenaar
Floris Wolventang uit Drempt is de kunstenaar die de Germaanse Goden maakte. Hij vond het een geweldige uitdaging om de drie meter hoge beelden te maken. Hij nodigt u uit zijn kunstwerken te komen bekijken. Zeldzame beelden die u op 8 mei kunt bewonderen.

Waarom Germaanse Goden op Italiaanse sokkels? Vijfitg jaar voor Christus was Julius Ceasar, een Romeinse keizer, hier in ons gebied. Van hem is bekend dat hij de Germaanse Goden respecteerde en zo voorkwam hij veel ongemak en ruzie. Sport verbroedert en dat geven deze beelden weer. Laat u verrassen en bezoek de geweldige beelden langs de route van de Giro d'Italia in Hummelo .

De 3de etappe vertrekt om 12.25 uur vanuit Nijmegen en zal na 55 km Hummelo en Keppel aandoen. Een uur vooraf gaat de reclamekaravaan.


www. achterommetjes.nl