Harry van der Zijden geeft uitleg over het examen dat de verkeersregelaars moeten afleggen. Foto: Ceciel Bremer
Harry van der Zijden geeft uitleg over het examen dat de verkeersregelaars moeten afleggen. Foto: Ceciel Bremer Foto:

Verkeersregelaars worden
klaargestoomd voor de Keppelrun

Hummelo – Basisschool De Woordhof was afgelopen dinsdag omgetoverd tot een examenplek voor vrijwilligers van de Keppelrun. De organisatie van de Keppelse hardloopwedstrijd zet vrijwilligers in als verkeersregelaar en daarvoor moeten ze jaarlijks een digitaal examen afleggen. Bijna vijftig meerkeuzevragen over het verkeer voldoende beantwoorden blijkt in de praktijk een lastige klus.

Door Ceciel Bremer

Rond 19.30 uur start Harry van der Zijden, secretaris van schaatsvereniging de Hessenrijders, in een van de leslokalen van De Woordhof met zijn uitleg over het examen. Zo'n tien mannen luisteren naar zijn toelichting. Een deel van hen heeft zich in een hoek van het lokaal al ingelogd op de computer en maakt een begin met het examen dat uit ongeveer vijftig meerkeuzevragen bestaat. Van der Zijden: "Om de Keppelrun te organiseren zijn wij afhankelijk van vrijwilligers.

In totaal werken er zo'n 100 vrijwilligers mee waarvan bijna veertig als evenementenverkeersregelaar zoals het officieel heet. De verkeersregelaars moeten jaarlijks een digitaal examen afleggen en ontvangen na een positief resultaat een gepersonaliseerd pasje als bewijs van hun bevoegdheid. Een deel van onze verkeersregelaars is niet bekend met computers en dan is zo'n examen afleggen een hele lastige klus. Daarom organiseren we ieder voorjaar deze bijeenkomst om degenen die daar behoefte aan hebben wegwijs te maken op de computer."

Betrokken bij de vereniging
Teun Baerends (74) uit Hummelo is een van de vrijwilligers die dankbaar gebruik maakt van deze bijeenkomst: "Vanaf het allereerste begin van de Keppelrun ben ik erbij. Dat wordt dit jaar voor de negende keer. Ik ben al jaren lid van de Hessenrijders en heb vroeger veel geschaatst. Nu al heel lang niet meer hoor. Als verkeersregelaar bij de Keppelrun blijf ik betrokken bij de vereniging en dat is prettig." Irma van Hof, voorzitter van de schaatsvereniging, legt uit waarom de informatieavond zo belangrijk is.

"Deze groep vrijwilligers werkt niet dagelijks met computers. Dat maakt zo'n examen voor hen al moeilijker. Daarbij komt dat ze de vragen moeten aflezen van het scherm, vervolgens de vraag nog moeten begrijpen en dan moeten ze nog een keuze maken uit de vier antwoorden waarvan er altijd twee heel veel op elkaar lijken. Dat valt echt niet mee. Computervaardige vrijwilligers doen gemiddeld twee uur over dit examen dus je kunt nagaan dat het voor deze groep nog meer tijd kost."

Veiligheid voorop
Halverwege de avond is er al een aantal vrijwilligers geslaagd en dat geeft hoop voor degenen die nog moeten beginnen. Gerard Meerbeek (68) uit Hoog-Keppel is een van hen. Ook hij is vanaf de allereerste editie van de Keppelrun als verkeersregelaar betrokken bij het evenement. "Ik kan helaas zelf niet meer hardlopen maar het is mooi om erbij te zijn en te helpen", vertelt hij voor de start van zijn examen.

De negende editie van de Keppelrun vindt dit jaar plaats op zondag 12 juni 2016. De prestatieloop van 5km en 10km is een vlot parcours in de omgeving van Hoog-Keppel en Laag-Keppel, grotendeels over verharde wegen, en is geschikt voor ervaren en onervaren lopers. De jeugd vanaf 6 jaar kan meedoen aan de individuele loop over 1 kilometer en aan de jeugdestafette. Op diverse punten in het parcours staan verkeersregelaars om de wedstrijd in goede banen te leiden. "Want", benadrukt voorzitter Irma van Hof, "we hebben veiligheid hoog in het vaandel staan."

Na een lange avond hebben uiteindelijk alle aanwezigen het examen gehaald en zijn ze klaar voor de negende editie van de Keppelrun.


www.keppelrun.nl