Wethouder Peter Drenth heeft de medailles uitgereikt aan de Spindo-zwemmers. Foto: Achterhoek Nieuws bv
Wethouder Peter Drenth heeft de medailles uitgereikt aan de Spindo-zwemmers. Foto: Achterhoek Nieuws bv Foto: Henk Klein Holte

Bidcommissie onder de indruk in Achterhoek

DOETINCHEM – "Nee, deze medaille-uitreiking is geen voorproefje van de Special Olympics in 2018 in de Achterhoek", zo zegt wethouder Drenth, nadat hij net zwemmers van Spindo en Elver de herinneringsmedailles heeft omgehangen. "Die eer is in 2018 aan de officials. Maar we laten hier met de mensen van Elver en Spindo zien wat de mogelijkheden zijn in Doetinchem en dat werkt beter dan het alleen te vertellen. Ik heb de indruk dat ze zeker niet negatief oordelen over het bid van de Achterhoek, al laten ze zich er nu nog niet over uit."

'Ze' dat zijn de commissieleden die op vrijdag 15 april naar de Achterhoek zijn getogen om eerst in de Topsporthal enkele presentaties te bekijken en vervolgens hun kritische blikken richten op de Doetinchemse (sport)faciliteiten. Accommodaties waar wellicht over twee jaar de sporters met een verstandelijke beperking gaan strijden voor de hoogste eer. Na de Topsporthal op sportpark Zuid, worden ook enkele andere accommodaties geïnspecteerd. Eerst gaat de delegatie naar de atletiekbaan van Argo op de Bezelhorst om daarna binnen te gaan in Zwembad Rozengaarde. Overal zijn mensen van Elver aan het sporten.

Ragna Schapendonk, secretaris van de bidcommissie en manager van Special Olympics Nederland, lijkt een positief gevoel te krijgen van het Achterhoekse bid. "Het bidbook zag er al heel goed uit, maar het is altijd goed om het echt ook even te zien. Maar ook de accommodaties die we vandaag te zien krijgen zijn indrukwekkend. Neem het zwembad, dat is altijd een cruciale accommodatie voor dit evenement. De faciliteiten hier zijn geweldig. De akoestiek in het wedstrijdbad is heel goed, prikkelverminderend. Dat is juist voor deze doelgroep heel belangrijk. Daarnaast oogt het ruimtelijk heel goed. Allemaal voorwaarden waar we naar kijken. En de Topsporthal is ook geweldig."

Zij ziet dan ook geen obstakels voor een eventuele toekenning van de Spelen aan de Achterhoek. "Nee, ik kan geen enkel kritisch puntje noemen. Maar we gaan volgende week ook nog op bezoek in Den Haag, de andere kandidaat. Er zijn tal van objectieve beoordelingscriteria en het ene weegt zwaarder in het eindoordeel dan het andere. 24 mei brengen we advies uit aan het bestuur, dat het advies normaal gesproken opvolgt. Dan volgt 2 juli de officiële toekenningen en wordt er een intentieverklaring getekend. Als dat is gebeurd wordt er eerst een stichting opgericht die de organisatie op zich neemt en dan worden de accommodaties definitief gemaakt."

Nadat ook nog even een bezoekje is gebracht aan het in Rozengaarde gevestigde overdekte speelparadijs Skyzone waar straks de horecavoorziening kan worden gevestigd, vertrekt de bus met de bidcommissie, maar ook met de burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre, naar Groenlo. Daar wordt afsluitend 't Marveld bezocht als optie voor het 'olympische dorp', de huisvesting van de sporters tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2018 voor sporters met een verstandelijke beperking.