Arend Hulshof overhandigde burgemeester Besselink het eerste exemplaar. Foto: Jan Knoef
Arend Hulshof overhandigde burgemeester Besselink het eerste exemplaar. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Burgemeester Besselink neemt eerste exemplaar boek Rijpstra in ontvangst

Zelhem – Zondagmorgen 3 april waren vele belangstellenden naar de ontmoetingsruimte van Museum Smedekinck gekomen om de presentatie van het boek 'Rijpstra's ondergang – het lot van een burgemeester in oorlogstijd' bij te wonen. Het boek is geschreven door de achterkleinzoon van de voormalig burgemeester van Zelhem, die zijn handelwijze tijdens de 2e Wereldoorlog moest bekopen met de arrestatie door de Duitse Sicherheitsdienst in de zomer van 1944. Na zijn arrestatie kwam Johannes Rijpstra via de Koepelgevangenis in Arnhem en Kamp Amersfoort terecht in het Duitse concentratiekamp Neuengamme, waar hij in december 1944 overleed.

Tijdens zijn 7-jarige onderzoek voor het boek kwam achterkleinzoon Arend er achter, dat de toenmalige burgemeester niet louter heldendaden verrichtte en ook minder goede beslissingen worden benoemd. Hij verdiepte zich niet alleen in het levensverhaal van zijn overgrootvader, maar ook in het verhaal van Zelhem en de rol van het gemeentebestuur tijdens de bezettingsjaren. Hij bladerde door archiefstukken, bezocht de kampen waarin zijn overgrootvader gevangen zat en sprak met familie en Zelhemmers die de oorlog hebben meegemaakt. Zo had hij regelmatig contact met Museum Smedekinck en speciaal met Bert Schieven, die hij tijdens zijn presentatie een lopende encyclopedie van de Zelhemse oorlogsgeschiedenis noemde. Het eerste exemplaar van het boek overhandigde Arend Hulshof aan de huidige burgemeester van Bronckhorst, mevr. Marianne Besselink, die in haar dankwoord haar bewondering uitsprak voor het onderzoek dat ten grondslag lag aan het boek. De waarde van het boek zou, volgens haar, Zelhem-Bronckhorst en zelfs Nederland wel eens kunnen overstijgen.

In De Stal van Museum Smedekinck in Zelhem is van 3 april t/m 9 juni een expositie te zien met objecten als Rijpstra's agenda's uit de oorlogsjaren, brieven die hij in de gevangenis schreef, zijn identiteitsbewijs en veel foto's.

Johannes Rijpstra