Burgemeester Rijpstra rond 1939. Foto: PR
Burgemeester Rijpstra rond 1939. Foto: PR Foto: Bernadet te Velthuis

Het verhaal van een Zelhemse burgemeester
in oorlogstijd

Zelhem - In De Stal van Museum Smedekinck in Zelhem is van 3 april t/m 9 juni een expositie te zien over Johannes Rijpstra, burgemeester van de gemeente Zelhem van februari 1921 tot zijn arrestatie door de Duitse Sicherheitsdienst in de zomer van 1944.

Na zijn arrestatie kwam Johannes Rijpstra via de Koepelgevangenis in Arnhem en Kamp Amersfoort terecht in het Duitse concentratiekamp Neuengamme, waar hij in december 1944 overleed.
Rijpstra's achterkleinzoon, Arend Hulshof, schreef zo'n 70 jaar later het boek 'Rijpstra's ondergang – het lot van een burgemeester in oorlogstijd'. Hij verdiepte zich niet alleen in het levensverhaal van zijn overgrootvader, maar ook in het verhaal van Zelhem en de rol van het gemeentebestuur tijdens de bezettingsjaren. Hij bladerde door archiefstukken, bezocht de kampen waarin zijn overgrootvader gevangen zat en sprak met familie en Zelhemmers die de oorlog hebben meegemaakt. Voor Museum Smedekinck is het boek de aanleiding voor het inrichten van een expositie over burgemeester Rijpstra. Het boek verschijnt begin april en dan wordt ook de expositie geopend. Tentoongesteld worden objecten als Rijpstra's agenda's uit de oorlogsjaren, brieven die hij in de gevangenis schreef, schriftjes met Engelse woorden die hij daar probeerde te leren, zijn identiteitsbewijs en veel foto's. Ook de dilemma's waarmee Rijpstra als burgemeester in oorlogstijd worstelde, worden belicht, evenals de crisisjaren voor de oorlog, de opkomst van de NSB en de oorlogsdreiging.


www.museumsmedekinck.nl

www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/rijpstras-ondergang