Burgemeester Besselink plant met hulp van enkele Meuhoekers de els met een fles met oorkonde. Foto: PR
Burgemeester Besselink plant met hulp van enkele Meuhoekers de els met een fles met oorkonde. Foto: PR Foto: Bernadet te Velthuis

Burgemeester plant els met oorkonde

Meuhoek - Op de muur naast de ingang van het gemeentehuis van Bronckhorst staan de namen van de 43 kernen en buurtschappen van de gemeente. Op die lijst ontbreekt de buurtschap Meuhoek.

"Voor ons een extra reden om onze nieuwe burgemeester, mevrouw Besselink uit te nodigen om buurt te komen maken" vertelt de secretaris van de buurtvereniging, Henk Boland. "We liggen op de grens van Halle en Varsseveld maar we horen toch echt bij Bronckhorst." Maar al wordt de Meuhoek niet genoemd, het contact met de gemeente is er niet minder om volgens Boland.

De Meuhoek is een bijzonder landschap. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en de Stichting Achterhoek weer mooi (StAM) ontdekten dat nergens in Nederland nog zoveel knotelzen bij elkaar staan.
Met financiële- en andere ondersteuning van de beide verenigingen begon een aantal enthousiaste buurtbewoners plannen te maken waarbij ook contact werd gezocht met de gemeente.

Bomenruil
Onlangs zijn er bomen geruild met de gemeente Bronckhorst. Twintig jaar geleden zijn er tijdens de ruilverkaveling in de Meuhoek nogal wat essen geplant. Niemand besefte toen nog dat die boomsoort daar eigenlijk niet hoort. De gemeente kon dit voorjaar 10 essen goed gebruiken in Hengelo en de Meuhoek kreeg er 50 jonge elzen voor terug.

Op 23 maart 2016 werd één van die elzen in de Meuhoek door burgemeester Besselink zelf geplant. Maar eerst werd onder in het plantgat door de burgemeester een fles met oorkonde geplaatst.


Lees verder op pagina 7