Cantores Versicolores brengt twee bijzondere concerten. Foto: PR/Cantores Versicolores.
Cantores Versicolores brengt twee bijzondere concerten. Foto: PR/Cantores Versicolores.

Byzantijnse gezangen en volksmuziek uit Oost-Europa

DOETINCHEM – Het Oost-Gelders Byzantijns Mannenkoor, onder muzikale leiding van Dineke de Roo, geeft op zaterdag 2 en zondag 3 april een bijzonder concert. Het bijzondere zit in de samenwerking met projectkoor Corona. Ter intermezzo en in de sfeer van het concert treden daarnaast Elske te Lindert (orgel) en Piertje Feenstra (trompet) op.

Door Josée Gruwel

In 2005 werd Cantores Versicolores (vertaling: veelkleurige zangers) opgericht, nadat Dineke de Roo haar liefde voor de religieuze liederen uit de Byzantijnse traditie had overgebracht op een projectkoor dat ze leidde en koorleden besloten om graag door te gaan met de liederen waarvan de klank zo intrigerend is.

Inmiddels bestaat het koor – met zo'n twaalf koorzangers – ruim tien jaar en trad het op bij kerkdiensten, concerten en openingen van tentoonstellingen. Er werd op concertreis gegaan, gezongen in het Byzantijnse deel van het klooster van Chevetogne in België en vijf achtereenvolgende keren zong het koor bij de jaarlijkse viering van de ikonenwijding in Hattemerbroek. In 2010 kwam de cd 'Kleurrijk Byzantijns' uit.

Programma
Het programma van de concerten van 2 en 3 april is gevarieerd. Er klinkt eeuwenoude Byzantijnse muziek en liturgische muziek uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarnaast worden bekende en verrassende volksliederen uit Oost-Europa gebracht. Dat Cantores Versicolores in het eerste weekend van april alleen optreedt en daarnaast samen met gemengd Projektkoor Corona, heeft een speciale reden.De Roo: "Oude Byzantijnse muziek werd altijd a capella gezongen door mannenstemmen. Daar was het voor bedoeld. Maar de a capella composities die in de negentiende en twintigste eeuw ontstonden naar aanleiding van die oude melodieën, waren bestemd voor gemengde koren. Ik vind het juist zo mooi om de liederen zo te laten klinken als ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Vandaar dat Cantores Versicolores tijdens het concert alleen de oudere muziek zingt en de jongere composities worden met Corona erbij gezongen."

Elske te Lindert vertolkt met Piertje Feenstra in ieder geval Vocalise van Sergei Rachmaninoff. Deze Vocalise is de meest populaire Vocalise in de muziekgeschiedenis.
Hoogtepunten in het koorgedeelte zijn volgens De Roo delen uit 'de Vespers',van Sergei Rachmaninoff, een van de meest indrukwekkende Russische koorwerken. Daarnaast 'Concert nummer 32' van Dmitry Bortnianski en 'Da Ispravitsa' van Pavel Chesnokov. ,,Bij 'Da Ispravitsa' wordt een melodieuze, verstillende solo gezongen."

Bij de volksmuziek klinken onder andere 'Stenka Rasin', 'De twaalf rovers' en 'Suliko'. 'Stenka Razin' gaat over de Kozakkenleider die een zeeroversbestaan leidde in de zijrivieren van de Don. Bij 'De twaalf rovers' komt een rover tot inkeer en bij 'Suliko' gaat een meisje op zoek naar haar geliefde.
Alle uitvoerenden sluiten samen af met 'Mnogaja leta' van Sergej Prokofiev. De vertaling hiervan luidt 'Ik wens u alle zegeningen toe.'

Het concert op zaterdag 2 april is in de Lambertikerk in Zelhem, aanvang 20.00 uur. Op zondag 3 april is het concert in de St. Mauritiuskerk in Silvolde, aanvang 15.00 uur. Entree 10 euro inclusief koffie/thee. Toegangskaarten te verkrijgen bij de kerk, bij de koorleden of via mail@theo-besselink.nl.