Opa Gait en zijn buurman Harm gaan er weer even voor zitten om het moois in het kistje te bewonderen. Foto: Alice Rouwhorst
Opa Gait en zijn buurman Harm gaan er weer even voor zitten om het moois in het kistje te bewonderen. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Tubio speelt meesterlijk in zaal Herfkens

Baak – Het blijspel 'Opa's schatkist' uitgevoerd door toneelgroep Tubio trok afgelopen vrijdag en zaterdag een volle zaal bij café Herfkens. Een luchtige klucht met, zoals dat bij een klucht hoort, de nodige hilarische verwikkelingen die de zaal ontspannend doet lachen.

Door Alice Rouwhorst

In het stuk van Betsie Ooink draait het om de oudjes opa Gait (Arno Janssen) en zijn buurman Harm (Roy Mennink) in het bejaardenhuis 'Avondrust'. Ze mogen dan wel een respectabele leeftijd hebben behaald en niet meer zo rap zijn, maar hun grijze massa werkt nog prima. Gait heeft een grote kist, die volgens hem wel een ton euro waard is. Samen met zijn buurman gaat hij er af en toe voor zitten en kijken ze samen met een geboeide blik naar het moois dat zich in de kist bevindt.

Daarna gaat het kistje gauw weer op slot en wordt weer goed opgeborgen. Zijn schoondochter Annie (Sabine Kool) krijgt lucht van het kistje en wil het in haar bezit hebben. Ze verzint een plan. Ze stuurt haar niet al te snuggere dochter Katinka (Elcke Peelen) naar opa om het kistje van hem te ontfutselen.

Maar het zou geen blijspel zijn, als dit niet de nodige hilarische momenten oplevert. Katinka wordt verliefd op de steeds in dichtregels sprekende dokter Van der Dust van het tehuis (Henk Holterman),maar deze liefde is niet wederzijds. De vonk springt wel over bij buurman Harm en Hanna (Mirjam Poorterman), de zus van Gait. Verder verschijnen ten tonele Jan (zoon van Gait, gespeeld door Fons Janssen) met zijn kortgerokte secretaresse Priscilla (Miranda Franck), de bazige en onzekere zuster van het tehuis Lydia (Yvonne Hoekstra) en de directrice van 'Huize Avondrust' (ook gespeeld door Miranda Franck).

Vele lachwekkende voorvallen passeren de revue. De scene waarin Gait, Harm en Hanna het ene borreltje na het andere achterover slaan en steeds meer bedwelmd raken door de alcohol is subliem gespeeld en levert daarom ook veel lachsalvo's en applaus op. De oudjes verzinnen een plannetje om de gierige familie van Gait, die hem sinds ze weet hebben van het kistje wel bezoeken, een lesje te leren.

Dit lukt ze goed, waardoor aan het eind van het verhaal de (schoon)familie een illusie armer is, maar de oudjes door het tevoorschijn 'toveren' van vele eurobiljetten uit een oude (stinkende) sok nog een rijke toekomst hebben.

Dankwoord
Tussen de bedrijven door werd een loterij gehouden. De mooie prijzen hiervoor waren aangeboden door sponsoren uit Baak en omgeving. De toneelgroep 'Toneel Uit Baak Is Ontspanning' bedankte hen daar hartelijk voor. Deze dankwoorden werden ook uitgesproken naar de bedrijven en vrijwilligers die hen medewerking gaven voor het decor, het licht en geluid, de grime, de kapsels en voor her beschikbaar stellen van opslagruimte en uiteraard aan het publiek voor hun komst.

Afbeelding