G'Oldies speelt jaren '60 en '70 muziek
G'Oldies speelt jaren '60 en '70 muziek

G'Oldies bij LIVE@IDEAAL

Zelhem - Woensdagavond 9 maart staan de 'G'Oldies' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden geïnterviewd door de presentatoren van het programma.

G'Oldies is een vijfmansformatie met zeer ervaren muzikanten van 55+. Het is een groep vrienden, die een uitdaging ziet in het maken van feestjes en het spelen van goede muziek, waar ook het publiek bij betrokken wordt. Het repertoire loopt uiteen van Elvis Presley tot Tom Jones, van de Beatles tot de Rolling Stones en van Herman Brood tot Rod Stewart en Cliff Richard.

G'Oldies rockt met plezier en laat de jaren '60 van het podium denderen tot genoegen van kroeg tot poppodium. Naast de kern van de oudere garde vindt ook het jeugdige publiek de weg naar de optredens. Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden.

Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar Live@Ideaal.org of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.


Expositie Leo Vroman in Bibliotheek

Zelhem - Vanaf 19 maart wordt in Galerie Bibliotheek Zelhem een overzichtstentoonstelling gepresenteerd over het leven en werk van de in 2014 overleden Leo Vroman. De opening wordt verricht door Jetske Spanjer, lid van de 'Vroman Foundation', curator 'Vroman tentoonstelling' en maakster van de documentaire 'Vroman 80' voor de IKON.

Verder geeft Kees Hulst wellicht een korte reprise van het succesvolle toneelstuk 'Hoe mooi alles' en wordt er een verkorte versie van de documentaire over zijn leven getoond. Deze film, gemaakt door Ike Bertels, is op een later bekend te maken datum in zijn geheel te bewonderen. De opening is zaterdag 19 maart om 17.00 uur.

De dichter, schrijver, tekenaar en wetenschapper Leo Vroman zou in 2015 honderd jaar geworden zijn. Reden voor de Stichting Vroman Foundation in Amsterdam om het initiatief te nemen voor een reizende expositie. Deze tentoonstelling startte in Gouda, de geboorteplaats van de dichter en deed vervolgens Utrecht, Middelburg, Amsterdam en Groningen aan om in Zelhem te eindigen. Leo Vroman, die lang in Amerika woonde, was bekend als dichter, schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog.

In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper. Deze unieke landelijke tentoonstelling laat de verschillende aspecten van de Homo Universalis Leo Vroman zien. Van zijn tekeningen tot de dagboeknotities vanuit het Jappenkamp, zijn boeken en vooral zijn gedichten.


Concert Syrène Saxofoonkwartet

Zelhem - Het concert dat het Syrène Saxofoonkwartet zondag 27 februari verzorgde voor de Stichting Kamermuziek Zelhem verraste menige bezoeker van het concert. De saxofoon is een populair instrument in vele muziekgenres en vele jeugdige muzikanten willen een sopraan-, als-, tenor of baritonsaxofoon leren bespelen bij de plaatselijke muziekvereniging. Maar de manier waarop het instrument door de vier vrouwelijke saxofonisten werd bespeeld, bracht heel andere gevoelens aan het licht. Vooral toen opus 20, nr. 1 van Joseph Haydn (1732-1809), eigenlijk geschreven voor een strijkkwartet, op saxofoon werd gespeeld.

Muziek, speciaal voor de saxofoon, moet na 1850 geschreven zijn, want in dat jaar werd het instrument gepresenteerd, dat een belangrijke plaats zou gaan innemen tussen de houten en koperen blaasinstrumenten. Door het Syrène Saxofoonkwartet kon het publiek opnieuw en op een andere manier kennismaken met het instrument.

De componist Michel Nymann (1944) schreef 'minimal music', maar net als bij het werk van E. Satie, dat Lavinia Meijer op harp bij het vorige concert ten gehore bracht, was er niets minimaals aan. Het was klankrijk, verfrissend en werd uitdagend gespeeld, net als de werken van Georg Friedrich Händel, music for he Royal Fireworks, Pierné, Francaix en Fauré.

Het publiek genoot en beloonde de vier dames met een gul applaus.


De 'Heinoos' opnieuw bij café 'de Tol'

Wittebrink - Al enkele jaren achter elkaar speelden ze café 'de Tol' plat, en daarom ontbreken ze ook dit jaar niet op de lijst van optredende artiesten. Toch wordt het dit jaar een ander optreden, want gitarist Jan Kolkman heeft de band verlaten. De Heinoos hebben gekozen voor vervanging en uitbreiding van de band en met Tim Massop en Daniel Altena is de band weer op volle sterkte. Het optreden in 'de Tol' begint op zondag 13 maart om 16.00 uur.

De Heinoos breien de meest fantastische hits uit de jaren '60,'70 en '80 op hun geheel eigenwijze aan elkaar. Nummers van ABBA, Queen, The Sweet, Mud, Nena, The Police en vele anderen. Nummers die je vaak wel kent, maar al jaren niet meer hebt gehoord. Het 'cover'werk wordt regelmatig afgewisseld met eigen nummers in het Nederlands of in het dialect. Ook medleys van onder andere de Beach Boys, The Beatles en lekkere feestkrakers passeren de revue.

De filosofie van de Heinoos is duidelijk. Coverbands heb je in alle soorten en maten, maar de overeenkomsten zijn over het algemeen talrijker dan de verschillen. Daarom de Heinoos, een prettig gestoorde live-band, die muziek op een aanstekelijke wijze combineert met een pittige presentatie en een gezonde dosis humor.

Elk jaar toert de band met een grotendeels vernieuwde show door het land. Met een goede lichtshow en een onvoorspelbaar hit-repertoire brengen The Heinoos volgens eigen woorden 'Structurele Chaos!'. De band bestaat uit Erik van 't Holt (zang/gitaar), Marco Mepschen (drums), Timon Massop, Daniël Altena en Remco Keizer (zang/basgitaar).

Entree 5 euro.