De heren Frans Koekoek (links voor), Erik Klein Lebbink (links achter), wethouder Jan Engels (rechts achter) en Peter van der Meulen onthullen de maquette van kasteel Bronkhorst.
De heren Frans Koekoek (links voor), Erik Klein Lebbink (links achter), wethouder Jan Engels (rechts achter) en Peter van der Meulen onthullen de maquette van kasteel Bronkhorst. Foto: Alice Rouwhorst

Maquette kasteel Bronkhorst onthuld

Bronkhorst – De opknapwerkzaamheden op de kasteelheuvel en het omliggende gebied zijn afgerond. Afgelopen vrijdag was de officiële oplevering met het onthullen van een maquette van het kasteel Bronkhorst als hoogtepunt. Deze geeft een waarheidsgetrouw beeld van hoe het er in vroegere tijden uitgezien heeft.

Door Alice Rouwhorst

Een kleine groep genodigden, die op één of andere manier betrokken is geweest bij de opknapbeurt liep na de ontvangst in het Kunst- en Keukengemaal via de nieuw aangelegde en opgeknapte wandelpaden langs de vogelweide naar de motte, een kunstmatige aarden heuvel, waarop eens vanaf de tiende eeuw het kasteel Bronkhorst stond. Onderaan het pad naar de top liggen twee grote donkere stalen bollen, als kanonskogels met de tekst 'Kasteelheuvel Bronkhorst' met daaraan vast smeedijzeren kettingen met balken als traptreden refererend naar de middeleeuwen. Het ontwerp is van Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur uit Arnhem en uitgevoerd door Dostal Wegenbouw uit Vorden.

Eenmaal boven nam wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst het woord. "We staan nu op de fundamenten van wat ooit een groot kasteel was. De restanten hadden we zichtbaar kunnen maken, maar het ligt al een eeuw onder de grond, overgenomen door flora en fauna, zoals stinzenplanten. Staatsbosbeheer, waar dit gebied van is, laat het verleden onder de grond rusten en laat ons genieten van het heden". Hij wijst de aanwezigen erop dat de torens van de kerk van Brummen en Zutphen (weer) zichtbaar zijn. "In vroegere tijden was deze weidse blik van essentieel belang. Men moest de vijand van ver kunnen zien aankomen." Engels bedankte alle betrokkenen voor het mooie werk dat geleverd is en gaf het woord aan Gery Groot Zwaaftink, de Achterhoekse troubadour.
Groot Zwaaftink nam de toehoorders mee naar 800 na Christus en vertelde op een meeslepende wijze het verhaal over De Draak van Gelderland in de tijd van Karel de Kale. Aan het slot snapten zij waarom Gelderland heet zoals het heet en waarom Chinezen een optocht met een draak hebben. Hierna was het tijd voor het officiële moment, de onthulling van de gesmede maquette van het kasteel door wethouder Jan Engels en Peter van der Meulen van de gemeente Bronckhorst, Erik Klein Lebbink van Staatsbosbeheer en Frans Koekoek van de Vereniging Belangengroep Stad Bronkhorst (BSB). Het smeedwerk van Smederij Oldenhave uit Vorden ging schuil onder een bekisting met op iedere zijde een silhouet van een vergezicht. Vier rivierstenen aan een touw op iedere hoek hielden de wanden op zijn plaats. Door het omhoog halen van deze stenen vielen de wanden weg en werd de maquette van het kasteel voor iedereen zichtbaar. Het oogstte veel applaus en bewondering. Het ontwerp is gebaseerd op tekeningen die in het bezit zijn van de Historische Vereniging Steenderen (HVS). Zij hebben ook gegevens aangeleverd voor de teksten met historische feiten over het kasteel die op acht medaillons staan. Deze zijn bevestigd op paaltjes rondom de maquette.
De afronding van de werkzaamheden s tegelijk de afsluiting van het project Groot Bronkhorst. Met dit project werkte de gemeente aan een kwaliteitsimpuls rond het stadje Bronkhorst. De oevers van het Bronkhorsterveer werden opnieuw ingericht, wandelpaden werden verbeterd, het gemaal werd een galerie en horecagelegenheid en aan de Veerweg kwam een parkeerplaats.