Jan Wuestenenk heeft nog altijd veel plezier in zijn vak. Foto: Alice Rouwhorst
Jan Wuestenenk heeft nog altijd veel plezier in zijn vak. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Een energieke kapper van tachtig

Hengelo - Het feit dat de heer Jan Wuestenenk tachtig jaar wordt is bijzonder, maar dat hij nog op deze leeftijd de kappersschaar en tondeuse hanteert in de gelijknamige salon mag wat zijn kinderen betreft in de krant.

Door Alice Rouwhorst

Het is net of het zo moet zijn. Tijdens het interview met Jan Wuestenenk is het rustig in de zaak. Hij wist van niks en is overrompeld, zegt dat het niet hoeft en een foto is al helemaal niet nodig. Maar hij gaat er toch al gauw bij zitten en stiekem vindt hij het toch ook wel leuk, ondanks zijn bescheiden houding.

Zijn vrouw, ook kapster maar al wel met pensioen, weet ook pas die ochtend van het interview. Verder zat de hele familie in het complot. "Want anders gebeurt het niet", zegt zijn dochter Mia. "Voor hem is het niet nodig, maar het is toch wel bijzonder dat hij op tachtigjarige leeftijd nog in de zaak werkt."

Waarom zou ik stoppen?
"Ik kan nog goed, dus waarom zou ik stoppen? Ik ga door totdat ik echt niet meer kan", verklaart een kwieke Jan. "Ik heb geen last van het staan, mijn benen zijn nog net zo glad; geen spatadertje te bekennen!", vervolgt hij al wat meer op zijn gemak. Met name het klantencontact vindt hij fijn. Gemoedelijkheid staat hoog in het vaandel. Er is altijd tijd voor een praatje en een kop koffie. Zijn klanten willen het liefst door hem geknipt worden. Als hij er niet is, wat niet vaak gebeurt want hij is in al die jaren zelden ziek geweest, komen ze op een ander tijdstip wel terug. De enkele keer dat zijn dochter Henriëtte een klant van hem overneemt en vraagt hoe hij het wil hebben, zegt deze: "Vraag maar aan je vader, die weet het wel".

Zijn klantenkring wordt wel steeds kleiner. "Ze gaan dood, he?! ", concludeert Jan realistisch. "Maar ik verveel me geen moment hoor! Er is genoeg te doen. Ik doe bijvoorbeeld de hele boekhouding nog, heb een moestuin en help mijn vrouw met het huishouden", vertelt hij alsof dat op deze leeftijd de normaalste zaak van de wereld is. "Hij is als eerste in de zaak", vult dochter Henriëtte trots aan. "Hij doet de lampen 's morgens aan en 's avonds ook weer uit".

Op de vraag of hij nog aparte dingen meegemaakt heeft in zijn lange kappersloopbaan, moet hij even nadenken, want deze vraag overvalt hem. Maar dan weet hij zich te herinneren dat hij tijdens het scheren iets spetterde met het scheerschuim. Dit kwam in het oog van de klant terecht. Bezorgd vroeg hij of het prikte in het oog, waarop de klant zijn oog eruit wipte en zei dat dat wel meeviel.
Vijf generaties
In de zaak aan de Spalstraat werken nu de derde, vierde én vijfde generatie samen. Ook bij dochter Henriëtte en kleindochters Malou en Silke zit het kappersvak in het bloed. De kapperszaak is een echt familiebedrijf waar iedereen elkaar helpt en ondersteunt waar dat nodig is. De tachtigste verjaardag van de heer Wuestenenk op maandag 14 maart is niet het enige heugelijke feit dat dit jaar gevierd wordt. Hij staat namelijk dit jaar zestig jaar in de zaak, waarvan de laatste vijfentwintig met zijn dochter Henriëtte.