Bij Jumbo  Hollak kunt u sponsorzegels sparen en inleveren. Foto: PR
Bij Jumbo Hollak kunt u sponsorzegels sparen en inleveren. Foto: PR Foto:

Amnesty International neemt groep 8 mee naar Herinneringskamp Westerbork

Zelhem - Voor de vierde keer gaan de groepen 8 van de basisscholen uit Zelhem, Halle en Wolfersveen met bussen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De leerlingen worden hierop voorbereid door middel van een groots project, genoemd "Zelhem Westerbork Toen & Nu". Dit project is een initiatief van Amnesty International Zelhem/Halle.

Op 16 en 17 maart komen de leerlingen in en om de Lambertikerk in Zelhem bij elkaar om te praten over oorlog, vrede, herdenken, verdraagzaamheid en mensenrechten. De start van het project begint met een verhaal over Kinderrechten. Bij het oorlogsmonument wordt verteld over de mensen waarvan de namen op het herinneringsmonument staan. Ook krijgen de leerlingen beelden en verhalen mee over de gebeurtenissen in en na de Tweede Wereldoorlog in Zelhem. In de kerk wordt er verteld over de geschiedenis van de kerk en over wat mensen daar samenbrengt.

Later in maart wordt een bezoek gebracht aan de moskee in Doetinchem. Na de uitleg over het geloof en het gebouw, is er voldoende tijd voor vragen. Door met elkaar te praten en te weten wat anderen belangrijk vinden in het leven, wordt dit bezoek gezien als een waardevolle ontmoeting. Ook komt er iemand in de klas vertellen over zijn of haar belevingen in de Tweede Wereldoorlog.

Op maandag 4 april vertrekken de bussen vanaf de parkeerplaats voor de Brink in Zelhem. Hiervoor opgeleide mensen vergezellen de kinderen naar de plek die voor Joden en voor Roma en Sinti veel doodsangst hebben gegeven. Amnesty hoopt dit project nog jaren vol te kunnen houden en hiermee kinderen een indrukwekkende dag mee te geven. Het doel van dit project is, begrip en respect hebben voor elkaar en om je heen kijken wat er in de wereld gebeurt.

Het totale project is kostbaar, maar wordt mogelijk gemaakt door vele instanties. Jumbo Hollak draagt al 4 jaar haar steentje bij door het mogelijk te maken dat iedereen mee kan sparen aan het project. Naast de ingang van de supermarkt staat een grote doos speciaal bedoeld voor het project, waarin de sponsorkaarten, losse sponsorzegels en statiegeldbonnen gedeponeerd kunnen worden. Bij deze grote doos zijn flyers te vinden die nog meer informatie geven over het project. Voor vragen over het project kunt u terecht bij Jopie Pera.


peranot@planet.nl