Het team van Hawi in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Het team van Hawi in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

Hawi Tuin- en Parkmachines verhuist

ZELHEM - Vanaf 29 februari vervolgt Hawi Tuin- en Parkmachines haar werkzaamheden aan de Ambachtsweg 9. De verhuizing vanaf de Gildenweg is dan nog in volle gang. De verhuisberichten vallen vanaf 1 maart in de brievenbussen van de klanten.

Hans Sloetjes en Willem Goossens, Hawi, zijn vanaf 2010 partners en houden zich bezig met verkoop, reparatie en onderhoud van tuin- en parkmachines en de verkoop van onderdelen voor tuinberegening. "Het is hier te klein geworden, want we zijn vrij breed gegaan", legt Sloetjes de verhuizing naar de Ambachtsweg 9 uit. "Wij zijn begonnen met tuinmachines, toen is de aanleg van tuinberegening erbij gekomen, van daaruit zijn we gaan boren voor water maar inmiddels ook voor aardwarmte projecten. We hebben een vrachtwagen, container en boorwagens." Eerder werd er een hal gehuurd in Toldijk, om spullen op te slaan.
Het bedrijf aan de Ambachtsweg is gekocht van Herman Smees, die in verband met zijn gezondheid zijn bedrijf moet beƫindigen. Hawi gaat van 440 naar 1500 vierkante meter binnenruimte. "Zowel de werkplaats als de showroom van tuin- en parkmachines is veel ruimer. Hierdoor is het nog beter mogelijk service-gericht te werken en staat er een ruim assortiment tuin- en parkmachines van onder andere de merken Honda, Husqvarna, Etisia, Echo, Shibaura en Castalgarden." De medewerkers van Hawi hopen ook de klanten van Herman te mogen begroeten. "Het buitenterrein is heel groot, een kleine 5000 vierkante meter. Daar kan je met de met de vrachtwagen rond." Het bedrijf werkt met een team van meerdere vaste medewerkers en parttimers in de werkplaats en op kantoor.
Op tafel ligt een tekening van een nieuw aan te leggen tuin. Sloetjes vertelt: "We werken altijd met een hovenier mee als een tuin nieuw wordt aangelegd. Wij leggen de slangen erin en als zij de de tuin klaarhebben, sluiten wij de sproeiers aan en maken het af." De beregening wordt zo aangelegd dat deze volautomatisch is. De sproeiers komen de grond uit om te gaan beregenen. "De nieuwste systemen kunnen zelfs op afstand worden bediend", vult Goossens aan. "Via een app op de mobiele telefoon kan ik inloggen en de instellingen veranderen." Ook kan gelijkertijd een systeem worden aangelegd, waarmee het gras kan worden gemaaid door robotmaaiers.
Zowel Sloetjes als Goossens werken graag aan duurzame energie. Met een warmte-koude opslagsysteem kunnen huizen of bedrijfspanden in de winter verwarmd worden en in de zomer gekoeld. Installateurs vragen steeds meer om aardwarmte, waarbij de warmte uit de bodem wordt ingezet om huizen of kantoren te verwarmen door middel van vloerverwarmingssystemen. Hiervoor worden lussen verticaal 150 meter of dieper in de grond geboord, waardoor warmte wordt onttrokken aan de bodem. De warmtewisselaars en warmtepompen kunnen het verwarmde water door de vertrekken stuwen. "Dit energiezuinig verwarmen is redelijk nieuw, maar een item waar in de bouw heel veel vraag naar is. In 2020 moeten alle woningen energiezuinig zijn. En daar spelen wij op in!"


hawi-zelhem.nl

www.tuinmachineservice.nl