De akte voor de Stichting Kruisberg passeert met mr. Blankestijn. Foto: PR
De akte voor de Stichting Kruisberg passeert met mr. Blankestijn. Foto: PR

Kledingbank vluchtelingenopvang nu Stichting Kruisberg

ZELHEM-DOETINCHEM - Op maandag 22 februari is de tweedehands kledingbank in de vluchtelingenopvang op de Kruisberg, een officiële Stichting geworden: Stichting Kruisberg. Het passeren van de akte gebeurde op locatie de Kruisberg door notaris mr. Blankestijn uit Zelhem die belangeloos zijn medewerking verschafte. Als officiële Stichting hopen de vrijwilligers van de kledingbank op de Kruisberg in de toekomst ook op formele wijze een beroep te kunnen doen op fondsen die geld beschikbaar stellen voor dit soort organisaties.

Medio 2014 is onder de noemer 'Project Kruisberg' een kledingbank gestart voor de vluchtelingen die worden opgevangen in de Proces Opvang Locatie (POL) in Doetinchem. De kledingbank is opgezet door een groep enthousiaste vrijwilligers in nauw overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dat verantwoordelijk is voor de praktische opvang van de vluchtelingen.

De opvang zit in de voormalige gevangenis 'De Kruisberg' waar plaats wordt geboden aan 350 vluchtelingen. Zij blijven een maand of twee op de POL en stromen daarna door naar een Asiel Zoekers Centrum (AZC) elders in het land. Dit houdt in dat er dagelijks nieuwe vluchtelingen aankomen en vertrekken, waardoor de doorstroom groot is. De missie van Stichting Kruisberg is 'hen, die gevlucht zijn voor oorlog en geweld en alles achter hebben moeten laten, een warm welkom geven in Nederland door middel van het geven van een set goede en warme kleding en vriendelijkheid'. Naast tweedehands kleding krijgen de bewoners nieuw ondergoed en sokken. Er worden zo'n zeventig mensen per week gekleed.
De afgelopen anderhalf jaar is Stichting Kruisberg uitgegroeid tot een goed lopende en breed gedragen organisatie met zo'n dertig trouwe vrijwilligers vanuit allerlei hoeken van de samenleving. Deze vrijwilligers zijn werkzaam in de kledingwinkel, maar ook in het vele sorteerwerk dat gedaan moet worden. De vrijwilligers ervaren veel voldoening door dit dankbare werk om iets te mogen betekenen voor mensen die door oorlog hun land moesten ontvluchten. De Kledingbank is er voor de asielzoekers, maar wil iets extra's toevoegen voor de vrijwilligers. Zo is Stichting Kruisberg inmiddels ook erkend als werkplek (parttime) voor de sociale werkvoorziening, dat wil zeggen dat er een aantal mensen werken als dagbesteding. Alle participerende partijen zijn zeer tevreden over deze samenwerking.

Zowel kerken als particulieren steunen de kledingbank doorlopend met kleding en financiën. Sinds oktober 2015 is de kledingbank ook officieel aangesloten bij het netwerk van 'Welkom Winkels' van het Nederlandse Rode Kruis. Via het Rode Kruis mochten zij donaties (kleding en toiletartikelen) ontvangen van onder andere Albert Heijn, Hema, Action, C&A, Ikea, Etos en Coolcat. Een andere belangrijke partner is 'Appel&Ei', een tweedehands kledingwinkel die elk seizoen hun overschot aan kleding doneert aan Project Kruisberg.
Omdat er steeds nieuwe mensen komen op de Kruisberg, is er doorlopend behoefte aan kleding, met name mannenkleding in kleine maten. In deze tijd begint de inzameling voor het voorjaar. Ook dames- en kinderkleding is welkom. Naast kleding is er behoefte aan schoenen en koffers en tassen. Stichting Kruisberg heeft goede contacten met de Kledingbank Doetinchem en Dorcas in Aalten. Kleding die niet bruikbaar is voor de asielzoekers, gaat onder andere daar naartoe.

Kleding (schoon en heel) kunt u inleveren op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag van 09.00 tot 13.00 uur en vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur, aan de Hogenslagweg 8 te Doetinchem. Voor meer informatie over kledingdonaties, financiële donaties en vrijwilligerswerk, zie facebook of bel.


www.facebook.com/stichtingkruisberg

(06) 31533497