Ingeborg Boskamp (l) en Lisette Steert strijden voor behoud van banen. Foto: Liesbeth Spaansen
Ingeborg Boskamp (l) en Lisette Steert strijden voor behoud van banen. Foto: Liesbeth Spaansen

Bezetting gemeentehuis Bronckhorst beëindigd

HENGELO - De groep TSN-medewerkers die afgelopen weekend het gemeentehuis van Bronckhorst bezetten, is voornemens om dinsdagmiddag 23 februari bij het gemeentehuis te gaan demonstreren. Zondagavond besloot burgemeester Besselink het pand te laten ontruimen, omdat de demonstranten zich volgens haar niet aan de afspraken hielden. De gemeente zou op de hoogte worden gehouden van de activiteiten, maar moest daarover telkens via social media vernemen. Bij de ontruiming werden twee FNV-woordvoerders gearresteerd, waarna de demonstratie bij het politiebureau in Doetinchem werd voortgezet. Maandagmiddag werden deze actievoerders in vrijheid gesteld.

Door Liesbeth Spaansen

Ruim 25 medewerkers van TSN Thuiszorg bezetten vrijdagochtend 19 februari het pand, nadat zij geen duidelijkheid kregen van de verantwoordelijke wethouder Antoon Peppelman over de toekomst van thuiszorgmedewerkers.
De FNV die de belangen van deze medewerkers behartigt, liet weten dat zij het pand niet verlaten totdat de wethouder een voorstel van Stichting Familiehulp (Buurtzorg van Jos de Blok) accepteert. In een persbericht beweerde de vakbond dat de gemeente in zee gaat met Emile Thuiszorg. Een organisatie die volgens FNV 'de thuiszorg laat overnemen door studenten die voor een bodemprijs het werk gaat doen'. Wethouder Antoon Peppelman snapt de zorgen, maar laat weten dat de gemeente nog geen besluit heeft genomen: "De medewerkers komen op voor hun belangen, willen hun werk houden, dat is hun goed recht. Zij willen een uitspraak van het college, maar dat krijgen ze nu nog niet. Maandag (22 februari, red.) gaan we afwegen en dinsdag nemen we een besluit. Er is goede zorg nu, maar dat willen we ook in de toekomst waarborgen. Sensire werd overgenomen door TSN, we willen over twee jaren niet met dezelfde problemen te maken krijgen. We willen de hulp op de goede manier en toekomstbestendig regelen, dat is belangrijk." Wat zijn mening is in deze, wil hij niet prijsgeven. '"Ik kan niet iedereen meenemen in mijn denkrichting, ik ben er zelf nog niet helemaal uit. We gaan alles naast elkaar zetten. Daarnaast zijn er nog de juridische aspecten en andere partijen met hun aanbestedingen."
Een communicatiemedewerkster nuanceert de samenwerking met Emile Thuiszorg. Liever had zij dit onderwerp buiten deze discussie gehouden, het heeft er namelijk niets mee te maken. "Om te beginnen levert Emile Thuiszorg géén thuiszorg in Bronckhorst. Emile Advies, dat is de adviestak/onderdeel van Emile Thuiszorg, geeft de gemeente Bronckhorst advies over hoe we de taak van de huishoudelijke hulp kunnen verbreden tot begeleiding en persoonlijke verzorging. Samen met het Graafschap College wordt hier als pilot een opleiding voor ontwikkeld waaraan vijf studenten deelnemen. De stage van deze studenten zal worden gedaan met Buurtzorg en het Graafschap College gaat een opleidingsprogramma samenstellen. Dit staat helemaal los van het feit dat er nu een voorstel ligt van Buurtzorg/Stichting Familiehulp dat we bekijken."


Vervolg op pagina 23