Ook zonder 'Troubadour' is Lenny Kuhr een echte troubadour
Ook zonder 'Troubadour' is Lenny Kuhr een echte troubadour Foto: Jan Knoef

Sfeervol concert Lenny Kuhr in St. Joriskerk Drempt

Drempt - Het televisieprogramma 'Alie B. Op volle toeren' bracht een nieuwe generatie in contact met de muziek (en vooral de zang) van Lenny Kuhr. Voor de eerdere generaties staat en stond deze Nederlandse zangeres al in het muzikale geheugen door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1969, waar ze met het nummer 'de Troubadour' de eerste plaats behaalde.

Op Valentijnsdag, zondag 14 februari, verzorgde zangeres Lenny Kuhr een concert in de St. Joriskerk van Drempt. Het was geen Valentijnsconcert, want samen met haar vaste begeleider op gitaar, Cor Mutsers, speelde ze haar eigen programma, waarin ze op zoek is naar 'wie ze is' en wat 'de zin van het bestaan' is.

Het is een prachtig concert. Cor Mutsers is een 'Master' op de gitaar, die de basisbegeleiding van Lenny's gitaar omlijst met heerlijke loopjes, riffs en solo's. Opvallend is ook de prima compacte geluidsinstallatie, die de gitaar- en stemgeluiden op een natuurlijke manier versterkt.

Teksten vertolken haar gevoelens

De galm van de kerk maakte dat luisteraars achter in de kerk moesten wennen aan het geluid, waardoor ze in het begin een deel van de teksten misten. En die teksten zijn bij Lenny zeer belangrijk. Ze heeft iets te vertellen en geeft daarbij blijk van een filosofische inborst. "Langzaam verandert alles en dat verandert niet" en "Meer vrouwen aan de macht, want ze snappen het verdriet van de tegenstander" zijn een paar van haar uitspraken.

Basis van haar zoektocht is de periode, waarin ze haar stem kwijt was en het niet duidelijk was of ze nog weer zou kunnen optreden. Wat blijft er dan van je over? Met nummers als 'Ik ben', 'Wie ben je?', 'Als je niet luistert naar je ziel', 'Moederhart', 'Gandhi's wandeling' en 'Gekust door de eeuwigheid' vertolkte ze haar gevoelens rondom het thema.

Programma
In het programma is (gelukkig) geen ruimte voor de drie hits, waarmee Nederland haar identificeert. En dat is ook niet nodig, want het timbre van haar stem is zo kenmerkend, dat 'de Troubadour' erin doorklinkt. Na afloop zingt ze het nummer toch nog als toegift en uit de reacties van het publiek valt op te merken dat het gewaardeerd wordt, want (bijna) iedereen zingt uit volle borst mee.


Oproep voor de inwoners van Halle

Halle - Het bestuur van Halle's Belang heeft zich voorgenomen om in 2016 een nieuw Dorpsplan te maken. Het doel is om te komen tot een actualisering van het bestaande Dorpsplan Halle uit 2005. Het Dorpsplan is een leidraad voor het bestuur van Halle's Belang; richtinggevend voor het beleid ten aanzien van de ontwikkelingen zoals die zich voordoen in en rondom Halle.

Een aantal van de onderwerpen uit het plan van 2005 zijn gerealiseerd, maar ook zijn een aantal onderwerpen die toen actueel waren, inmiddels achterhaald. Dit door de veranderde inzichten, maar ook doordat er in de maatschappij het één en ander is veranderd. Werd in 2005 nog gedacht in een groeiscenario, inmiddels weten we dat er meer in een krimpscenario gedacht moet worden.

Binnengekomen ideeën
Tijdens de Halse Dag van 2015 werd u de mogelijkheid geboden uw ideeën voor een nieuw Dorpsplan in een bus te deponeren. Omdat goede ideeën soms even tijd nodig hebben om te rijpen, heeft u via ons emailadres info@hallesbelang.nl ook reacties kunnen sturen. Tot nu toe hebben wij slechts enkele reacties ontvangen, daarom richten we ons nu via deze weg tot de inwoners van Halle. Het bestuur denk aan verschillende zaken om te onderzoeken.

Zaken om te onderzoeken zijn:
- Wat zijn de minimale eisen voor levensvatbaarheid van het dorp;

- De samenwerking tussen de verschillende Halse verenigingen versterken, omdat er o.a. signalen komen die aangeven dat de "zelfredzaamheid van verenigingen daalt" ;

- Wat leeft er bij de jeugd van Halle en wat is toekomst perspectief, maar niet alleen bij jeugd, ook de midden groep en de snel groeiende groep ouderen hebben (verdienen) onze aandacht;

- Op welke wijze kunnen we het dorp toekomstbestendig houden (voor wat betreft de middenstand);

-Welke mogelijkheden zijn er om het dorp "groen" te houden

Werkgroepen
We zijn op zoek naar mensen uit Halle die ons willen ondersteunen door in verschillende werkgroepen hierover verder te brainstormen. Wanneer u affiniteit heeft met één of meer van bovenstaande onderwerpen, meldt u zich dan VOOR 1 MAARTaan via info@hallesbelang.nl of per post : secretariaat Halle's Belang p/a Westerhofskamp 6, 7025 AW Halle. Maar ook als u zelf een onderwerp wilt aandragen wat volgens u beslist in het nieuwe Dorpsplan thuishoort; laat het weten.