Opnieuw World Press Photo in Zutphen. Foto: PR
Opnieuw World Press Photo in Zutphen. Foto: PR Foto:

World Press Photo opnieuw in Zutphen

ZUTPHEN - Hanzestad Zutphen kan zich opnieuw verheugen op de komst van de fototentoonstelling World Press Photo. De winnende foto's van de internationale fotowedstrijd voor persfotografen zullen komende zomer van 15 juli tot en met 7 augustus te zien zijn in de Zutphense Walburgiskerk.

Peter Meulenbroek, voorzitter van de organiserende stichting Zutphen Doen!, laat weten dat de eerste editie in 2015 zo'n groot succes was, dat World Press Photo graag weer naar de Hanzestad komt.
Hoewel de winnaars pas in februari bekend worden gemaakt, kan het volgens Meulenbroek niet anders dan dat het weer een tentoonstelling zal zijn, die veel impact op de bezoekers heeft. "Er is het afgelopen jaar ontzettend veel gebeurd in de wereld."
De stichting is voornemens een groot programma rondom de expositie te organiseren. "Ook zullen we proberen, net als vorig jaar, de winnaar naar Zutphen te halen voor een lezing."


Vroege opsporing van kanker

Zelhem - Bevolkingsonderzoek Oost start op 2 februari 2016 met het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar uit Zelhem. Het bevolkingsonderzoek vindt plaats in een mobiel onderzoekscentrum. Deze staat tot ongeveer 9 maart 2016 bij de brandweerkazerne. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Hierdoor is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen mogelijk beperkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het maken van röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiologen bekijken of zij op de foto's een afwijking zien. Zo kunnen afwijkingen die misschien kwaadaardig zijn vroeg worden ontdekt. De vrouw krijgt binnen twee weken na het onderzoek de uitslag.

Wie mogen meedoen?
Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit gebeurt op basis van postcode. Dit betekent dat vrouwen uit dezelfde buurt ongeveer gelijktijdig worden uitgenodigd. Wie liever op een ander tijdstip komt voor het maken van de röntgenfoto's van de borsten, kan de afspraak wijzigen via telefoonnummer (088) 11 86 300 of via www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Tijdens de vorige ronde deed in Zelhem 87,37% mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.