Het pand van Zozijn aan de J.D. Pennekampweg. Foto: Dick  Jolink
Het pand van Zozijn aan de J.D. Pennekampweg. Foto: Dick Jolink

Buurt en dorpsraad willen in gesprek met

gemeente over huisvesting statushouders

Medio februari komt er een infoavond voor omwonenden

Door Dick Jolink

HUMMELO - De Dorpsraad Hummelo is in gesprek met de gemeente over de huisvesting van zeventien statushouders in het pand van Zozijn aan de J.D. Pennekampweg. Ze wil dat er meer duidelijkheid komt naar alle inwoners van Hummelo.

Het pand, eigendom van woningbouwvereniging Sité, komt uiterlijk 1 juli van dit jaar vrij. De huidige bewoners verhuizen naar Doetinchem. In het pand zitten 22 appartementen die geschikt zijn voor een tot twee personen. Deze locatie is, zo valt te lezen in de brief van de gemeente aan de bewoners in de buurt van dit pand, uitermate geschikt voor huisvesting van deze groep. Dit vanwege de aanwezigheid van een school, openbaar vervoer en winkels in de directe nabijheid zijn. Het is de bedoeling dat er medio februari een informatieavond komt voor alle inwoners van Hummelo.

Zorgvuldigheid is geboden
"Het is belangrijk om op dit moment zorgvuldigheid in acht te nemen", aldus de Dorpsraad. Volgens haar is op dit moment alleen bekend dat het pand van Zozijn op termijn leegkomt en dat Sité het aan de gemeente heeft aangeboden voor huisvesting van de statushouders. De Dorpsraad hoopt dat de gemeente tijdens de informatieavond meer duidelijkheid kan verschaffen en eventuele vragen kan beantwoorden en tevens zal ingaan op de zorgen van de inwoners.
Vanuit de buurt zijn er vragen gesteld met betrekking tot de huisvesting van de statushouders in het pand. De buurt vraagt zich af of de huisvesting van circa vijftig personen in het dorp Hummelo wel in verhouding staat tot het totale aantal statushouders in de gemeente Bronckhorst wat moet worden gehuisvest. Het aantal van vijftig statushouders is 25 procent van het totaal te huisvesten personen in de gemeente. Ook stellen de buurtbewoners vragen bij het argument van de gemeente met betrekking tot het aanwezig zijn van voorzieningen. In Hummelo zijn de basisvoorzieningen aanwezig, zoals een bakker, een supermarkt en een kapper, maar ook niet meer dan dat. De daginvulling voor de bewoners van het pand is ook onbekend. Bij sommige buurtbewoners rijst de vraag of men verwacht dat de criminaliteit en overlast door de komst van deze statushouders al dan niet zal toenemen.
De buurt heeft een gesprek met wethouders Paul Seesing en de Dorpsraad aangevraagd. Tijdens deze gesprekken zullen de vragen en zorgen van de bewoners worden besproken.