Nieuwe jeugdleden Zelos krijgen verrassingspakket. Foto: PR
Nieuwe jeugdleden Zelos krijgen verrassingspakket. Foto: PR Foto:

Welkomstpakketten voor nieuwe leden

Zelhem - Door de vele activiteiten die voetbalvereniging Zelos in de afgelopen periode voor de Zelhemse jeugd organiseerde, mocht de vereniging weer veel nieuwe jeugdleden begroeten. Zaterdag 23 januari kwamen ze op uitnodiging van de vereniging naar de Pluimerskamp om een welkomstpakket in ontvangst te nemen.

In het pakket zat onder andere een mooie Zelos handdoek en een voetbalschoenentas in de Zelos-kleur oranje. Degenen, die niet aanwezig konden zijn, ontvangen hun pakket via de teamleiders. Zelos wil meer zijn dan alleen voetbal. Zelos staat ook voor gezelligheid, klaar staan voor elkaar, diverse 'buitenvoetbalse' activiteiten en als er niet getraind kan worden voor een alternatief programma voor de kinderen. Nadere informatie en foto's van de diverse activiteiten vindt u op de website en op de facebookpagina van de vereniging.


www.zsvzelos.nl


Cursus voor nieuwe

gespreksmaatjes

ACHTERHOEK - "De projectgroep 'Ruimte voor anders zijn' (RVAZ) heeft dringend behoefte aan nieuwe gespreksmaatjes die bezoeken afleggen aan mensen met psychische problemen en hun naastbetrokkenen in de thuissituatie. Het werkgebied van RVAZ beslaat heel Oost-Gelderland, de Achterhoek en de Liemers", zo schetst Ruud van Velzen, vrijwilligerscoördinator van Rvaz , de situatie.

Het zal je maar gebeuren! Je wilt graag contacten, mensen met wie je zo nu en dan eens een praatje kunt maken of een activiteit kunt ondernemen maar je beschikt niet over een netwerk en je vindt het moeilijk om contact te maken. Je raakt geísoleerd en voelt je steeds meer buiten de maatschappij staan. Kun je je voorstellen hoe dat voelt? Mensen die 'anders' zijn door psychische problemen, eenzaamheid of ingrijpende verlieservaringen, willen eigenlijk net als anderen gewoon meedoen in de wijk of buurt, het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de sport of de kerk.

"Mensen met psychische problemen hebben vaak weinig mensen in hun omgeving met wie ze een goed gesprek kunnen voeren over zaken die er echt toe doen. Waar vind je immers mensen met tijd en aandacht, mensen die niet bang zijn als een gesprek dieper gaat, bijvoorbeeld over zingeving en levensvragen. De omgang met deze mensen is niet veel anders dan u gewend bent", zo benadrukt van Velzen.
Toch wil RVAZ nieuwe maatjes in een oriënterende en informatieve cursus van vier avonden kennis laten maken met de psychiatrie en de cliënten, met de presentiebenadering (een manier van omgaan en communiceren) en met zingeving en levensvragen om maar enkele onderwerpen te noemen. De maatjes, vrijwilligers komen te werken met mensen in de thuissituatie en gaan ook bij hen op bezoek. Er is begeleiding door de coördinator en er zijn regelmatig Terugkomavonden om ervaringen uit te wisselen.
"Het bezoekwerk geeft de vrijwilliger de kans een rijker mens te worden; men treedt vaak binnen in het leven van de ander, in hun intimiteit, hun problemen, hun tragiek en soms ook in hun onvermogen", zo geeft Van Velzen aan. "Je moet wel stevig in je schoenen staan, want je wordt mogelijk ook geconfronteerd met je eigen onvermogen en machteloosheid, je eigen vragen waarop je geen antwoord weet. Je kunt er een nog meer meelevend , meevoelend en rijker mens door worden. Je zult ook ervaren dat we het hebben over heel creatieve mensen met een soms niet alledaags levensverhaal, maar met een groot incasseringsvermogen."

Wie zelf te maken heeft met psychische problemen, of iemand kent in zijn directe omgeving, en een luisterend oor voor vragen en verhalen wil, of wie er eens samen op uit wil, kan contact opnemen met de coördinator. Men kan zich ook aanmelden als vrijwilliger/maatje. Wie dat doet, krijgt dan een korte cursus van vier avonden aangeboden om dit boeiende werk goed te kunnen doen. De eerstvolgende cursus begint op 22 februari. Voorafgaand is er een kennismakingsgesprek. Na de cursus besluit men pas of men als maatje aan de slag wil gaan.

Meer informatie op www.ruimtevooranderszijn.nl ; aanmelden of meer informatie bij de coördinator Ruud van Velzen, tel.: 0573-459416 of per mail: bimm@planet.nl.