Koor Janboel uit Gaanderen. Foto: PR
Koor Janboel uit Gaanderen. Foto: PR Foto:

Solistenconcours voor blazers en slagwerkers

DOETINCHEM - Voor de eerste keer wordt er door Muziekbond Gelderland-Flevoland in samenwerking met Muziekschool Oost-Gelderland een solistenconcours voor blazers en slagwerkers in Doetinchem georganiseerd. Het concours vindt plaats op zaterdag 2 april in de Bizetzaal van Muziekschool Oost-Gelderland aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem.

Voor muzikanten en leerlingen betekent dit een ideale gelegenheid om ervaring op te doen met het spelen voor publiek. Deelnemers kunnen zich laten begeleiden door pianist Hans-Erik Dijkstra (pianodocent Muziekschool Oost-Gelderland) en ontvangen een opbouwend rapport van jurylid Joop Boerstoel. Voor het solistenconcours geldt dat men zich kan plaatsen voor deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen solisten voor slagwerkers en blazers, die respectievelijk op zaterdag 25 juni in het Brabantse Berlicum voor slagwerkers en op zaterdag 1 oktober in Utrecht voor blazers gehouden worden. Naast het concours kan men zich in Doetinchem ook als festivaldeelnemer/-ster inschrijven. Deze krijgt dan een rapport van het optreden. Deelnemers kunnen zich tot 20 februari aanmelden.

Meer informatie of aanmelden via de websites.


mbgf.nl

muziekschooloostgelderland.nl


Lezing Groei & Bloei
Doetinchem e.o

Doetinchem - Op maandagavond 8 februari heeft de Groei & Bloei afdeling Doetinchem het IVN als spreker voor de lezing. Het onderwerp is de Gelderse Poort. Waar de Rijn ons land binnenstroomt ligt de Gelderse Poort. Daarvandaan vervolgen de Waal en de Nederrijn hun koers door het rivierenland.

Het Nederlandse deel van de Gelderse Poort valt onder te verdelen in drie deelgebieden, namelijk de uiterwaarden, de binnendijkse gebieden en de Oude-Rijnstrangen. In deze natuurdocumentaire bezoekt men de Lobberdense Waard, de Klompen- en Millingerwaard en het Erfkamerschap. De natuur komt volop aan bod en ook een aantal zeer bijzondere dieren uit dit gebied, waaronder zwarte stern, de oeverzwaluwen, libellen, kamsalamanders en de bever.

De lezing begint om 20.15 uur, dit is aansluitend op de jaarvergadering die om 19.30 uur begint. De jaarvergadering is alleen toegankelijk voor leden. Locatie: Zalencentrum de Kruisberg, Kruisbergseweg 172 in Doetinchem. Toegang leden gratis, niet leden € 2,50.


www.doetinchem.groei.nl


Koor Janboel in De Brink

Zelhem - In theater De Brink in Zelhem staat zaterdagavond 13 februari vanaf 20.00 uur Koor Janboel op de planken met een avondvullend programma. Zaal open 19.30 uur en aanvang van de avond is 20.00 uur.

Het repertoire van het koor bestond de eerste jaren van hun bestaan veelal uit smartlappen en levensliedjes dat ook de toenmalige naam smartlappenkoor Janboel bepaalde. Door vernieuwing van het repertoire en gebruikmaking van liedjes van o.a. Frans Bauer, Dana Winner, Frans Duijts, de Spitfires en Jannes hebben ze de naam veranderd in Koor Janboel. Het repertoire bestaat nog steeds uit puur Nederlandstalige liedjes waarvan sommige in het Achterhoeks dialect. Het 35 leden tellende koor timmert al sinds oktober 2002 aan de weg en kan intussen roemen op een geslaagd 12 ½ jarig jubileum en zo'n 175 heerlijke optredens in Achterhoek en Liemers. Ook hebben ze deel genomen aan diverse korenfestivals door het hele land. Het optreden in de theater De Brink stond op hun verlanglijstje omdat die grote zaal uitermate geschikt blijkt voor zulk soort festiviteiten. Als u die avond met Koor Janboel wilt meezingen is dat geen probleem. U zult zo'n 2 ½ uur kunnen genieten van het repertoire van Koor Janboel uit Gaanderen en bent hierbij van harte uitgenodigd. Op YouTube zijn meerdere video's van het koor te bekijken om u een idee te geven van hun programma. Toegang: 5 euro (kaarten verkrijgbaar aan de zaal).


www.janboel.org