Gemeenschapshuizen voor scholing, cursussen en leren van een beroep. Foto: PR
Gemeenschapshuizen voor scholing, cursussen en leren van een beroep. Foto: PR

Jumbo Zelhem en Havonos zetten zich in voor Sri Lanka

ZELHEM/SRI LANKA - De Stichting HArt VOor Noord Oost Sri Lanka (Havonos ) zet zich in voor de wederopbouw en ontwikkeling in het noorden en oosten van Sri Lanka. Stichting Havonos is ontstaan als directe aanleiding van de tsunami van 26 december 2004. Er zijn sinds 2004 tal van projecten op het gebied van onder andere scholing, renovatie, wederopbouw en landbouw gerealiseerd in samenwerking met hulporganisaties, zoals Wilde Ganzen, ZOA, en andere.

De doelstelling van Havonos is: "Wanneer iemand honger heeft, geef geen vis, maar geef een hengel en leer ze vissen." Volgens dit principe wordt gewerkt. Daarbij staat het waarborgen van de zelfredzaamheid van de plaatselijke bevolking centraal.

In het noorden van Sri Lanka is de nood en de armoede erg hoog, deze omgeving is zwaar getroffen door de tsunami en ook door het oorlogsgeweld. Het Vanni-district is het meest verwoeste deel van Sri Lanka. Hier heeft het slotoffensief van de oorlog plaats gevonden. Veel kinderen zijn er wees geworden en gezinnen zijn hun kostwinner kwijt geraakt, huis en bezittingen zijn verloren gegaan.

De ontreddering is groot
"Wij hebben met eigen ogen gezien hoe de mensen onder erbarmelijke omstandigheden daar leven. Havonos steunt, vaak in samenwerking met Wilde Ganzen, initiatieven vanuit de lokale bevolking. Meest recent was de aanvraag om hulp te bieden bij de bouw van multifunctionele gemeenschapshuizen, waarvan twee huizen inmiddels zijn geopend. Dit voor de mensen die nu nog zonder voorzieningen zoals drinkwater, toilet en elektra in het bos leven.
Jong en oud kunnen in deze gemeenschapshuizen terecht voor onder andere scholing, het volgen van cursussen, het leren van een beroep. Ook is er een opvang voor getraumatiseerde kinderen en volwassenen."

Nieuw project: jongeren aan de slag!
Het nieuwe project van Havonos (met ondersteuning van Wilde Ganzen) betreft de bouw en inrichting van een technische / ambachtsschool in Navalady, voor jongeren die niets om handen hebben, doordat ze vanwege hun verblijf in vluchtelingenkampen geen opleiding hebben kunnen volgen. "Ze kunnen door de opgelopen trauma's snel ontsporen en dan vervallen in verslaving aan alcohol en drugs. We willen graag dat de jongeren door deze school een volwaardige vakopleiding en professionele begeleiding krijgen. U begrijpt, voor het realiseren van de bouw is veel geld nodig. Daarnaast moet er ook nog geld komen voor de inrichting, materialen en gereedschap. U kunt ons helpen door uw statiegeld-bon in de bus te deponeren."

Havonos kan alle hulp gebruiken. Giften zijn van harte welkom op IBAN HAVONOS NL89RABO0120618923. Naast giften van donateurs kunnen zij ook hulp in natura gebruiken. Zie voor verdere informatie op de website.


www.havonos.nl