Peuteropvang Hummeloord is nu gehuisvest in basisschool De Woordhof. Foto: PR
Peuteropvang Hummeloord is nu gehuisvest in basisschool De Woordhof. Foto: PR

Peuterklasje Hummeloord bestaat deze maand vijfenveertig jaar

HUMMELO - Peuteropvang Hummeloord bestaat deze maand vijfenveertig jaar. Dat is in deze 'reurige' tijden toch een hele prestatie. Vijfenveertig jaar geleden richtte mevrouw Arendsen een peuterklasje op. Zij was de eerste in de gemeente Hummelo en Keppel (nu Bronckhorst).

Mevrouw Arendsen had van jongs af aan de wens om kleuterleidster te worden. Toen in Doetinchem een kleuterkweek kwam, wist zij niet hoe snel ze zich moest aanmelden. Ze werkte in de Marijke kleuterschool in Zelhem en behaalde haar diploma. In die tijd stopten vrouwen met werken als ze gingen trouwen. Maar juf Arendsen was nog niet klaar met de kleuters! Toen haar eigen kinderen wat groter waren, begon ze een peuterklasje aan huis.
Nu nog komen er peuters van toen, nu zelf volwassen, naar mevrouw Arendsen toe om te vertellen hoe ze genoten van de huiselijke sfeer in het klasje; de bouwhoek, de leeshoek, de ontwikkelingshoek, de grote tuin met klimrekken en fietsjes. Ouders in de verre omtrek wisten mevrouw Arendsen te vinden. Er kwamen zelfs kinderen op doktersadvies.

Begon het klasje met acht kinderen, al snel kwamen er zoveel aanmeldingen dat het vier ochtenden per week draaide met twee verschillende groepjes. Van de ouderbijdrage werd verantwoord speelgoed gekocht bij Nienhuis Montessori. Zo konden de kinderen spelend leren. Mevrouw Arendsen gaf de kinderen veel individuele aandacht. Ze werd daarbij geholpen door de ouders en door stagiaires van de opleiding KV/JV.

Inmiddels waren in Drempt en Laag Keppel ook peuterklasjes ontstaan, zoals 't Drempeltje' en Keppeltjeshoek'. Deze vielen onder het beheer van de 'Stichting Peuterspeelzalen Hummelo en Keppel'. De Stichting deed herhaaldelijk een beroep op mevrouw Arendsen zich aan te sluiten. Toen haar man in de VUT ging besloot zij hieraan gehoor te geven. Het peuterklasje werd nu gehuisvest in 't Wissel en werd steeds vaker 'peuterspeelzaal' genoemd.
Na 22½ jaar peuterklas is juf Arendsen gestopt, het was toen 1993. Hierna hebben verschillende leidsters de Peuterspeelzaal draaiende gehouden, juf Wilma ondertussen ook al weer 23 jaar. De leidsters mochten diverse cursussen volgen, zoals Startblokken en natuurlijk moest er BHV geschoold worden.

Genieten van huiselijke sfeer in het klasje

In de laatste 22½ jaar, van 1993 tot nu, zijn er veel dingen veranderd en gewijzigd. Het kinderaantal liep terug (18) en trok weer aan (36), soms was de peuterspeelzaal twee en soms vier ochtenden open. Soms werkten er drie leidster en soms één leidster met en een enthousiaste vrijwilligster. Soms was een professionele organisatie verantwoordelijk en soms een vrijwillig bestuur.

Momenteel valt Hummeloord onder de 'wet kinderopvang' en is Kinderopvang Organisatie Markant verantwoordelijk voor de Peuteropvang. Peuters worden vanaf twee jaar geplaatst in een groep van zestien kinderen, ze mogen drie ochtenden komen en er werken twee gediplomeerde pedagogisch medewerksters. De peuteropvang is nu gehuisvest in basisschool De Woordhof.
Maar ... ondanks alle veranderingen is er inhoudelijk op het peuterklasje/peuterspeelzaal/peuteropvang niet veel veranderd. Op Hummeloord staan nog steeds, net als 45 jaar geleden bij mevrouw Arendsen, de peuters centraal. In een veilige omgeving kunnen de kleine mensjes zich spelenderwijs, op hun eigen unieke manier en in hun eigen tempo ontwikkelen. En dat zal de komende jaren (hopelijk) ook niet veranderen.


POV Hummeloord

(0314) 438263

De peuterklas werd lang gehuisvest in 't Wissel. Foto: PR