De slipjacht vormde een mooi decor tussen Hummelo en Doetinchem. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marie-Jose van Dijk
De slipjacht vormde een mooi decor tussen Hummelo en Doetinchem. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marie-Jose van Dijk

Slipjacht Hummelo mooi en sfeervol

HUMMELO - Op zaterdag 9 januari was er de jaarlijkse slipjacht van jachtvereniging Soestdijk in Hummelo. De slipjacht ging dwars door de Kruisbergse bossen en deed onderweg Havezate Hagen aan, beter bekend als kasteel De Kelder in Doetinchem. Ruim twintig ruiters en een groot aantal honden namen deel aan de slipjacht.

Het is voor de toeschouwers altijd een mooi gezicht om de ruiters en de honden voorbij te zien rijden.
De slipjacht is al eeuwen oud en stamt waarschijnlijk uit Engeland, het zogenaamde foxhunting (vossenjacht). De honden, de zogenaamde meute, volgt een reukspoor. Dit spoor is voor de jacht uitgezet met een aantal lappen dat is besprenkeld met een geurstof. Het is geen spoor dat in een rechte lijn naar het einde van de jacht voert, maar wordt in allerlei bochten en lussen gelegd, zodat de meute hard moet werken om het spoor niet bijster te raken. Het is een fraai gezicht om de meute zenuwachtig door elkaar lopend proberend een spoor te vinden en te volgen.
De verantwoordelijke persoon voor de gedragingen in het veld van de jagers en de meute is de 'fieldmaster'. De meute is de verantwoordelijkheid van de 'huntsman', die in dienst is van de jachtvereniging. Ook het trainen van de honden is een onderdeel van zijn werk. De jacht is voor de jagers, de meute en de paarden altijd inspannend, maar alle partijen beleven er veel plezier aan. Jachtruiters hebben verschillende meningen over welk paard het beste geschikt is voor de jacht. In ieder geval moet het jachtpaard natuurlijk gezond zijn, sterk genoeg om een ruiter door zwaar terrein te kunnen dragen. De jacht duurt meestal enkele uren, dus het paard moet fit genoeg zijn om dit vol te kunnen houden. Het was ook ditmaal een mooie jacht voor de ruiters, de meute en de toeschouwers.