Keramiek van Elysia
Keramiek van Elysia Foto:

Twee paren apart

ZELHEM - Zaterdag 23 januari wordt in de Galerie Bibliotheek Zelhem de bijzondere tentoonstelling van twee kunstenaarsparen geopend. Elysia Verhoeven en Siemen Dijkstra en Sofie Hupkens en Reinder Homan zullen om 17.00 uur aanwezig zijn bij de opening om uitleg te geven over hun prachtige werk. De expositie duurt tot en met zaterdag 12 maart en is geopend tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Elysia Verhoeven (1953) begon in 1974 met keramiek in de pottenbakkerij van Jan Müller in Orvelte. Het keramische werk dat zij maakt, is een uiting van haar gevoel en de aandacht die zij besteedt aan het werk ervaart ze als een vorm van meditatie. Na het draaien van de kommen, schalen en vazen, gaat zij verder door inkerven, inkrassen, klei toevoegen en stukjes uitsnijden. De glazuren worden door haarzelf gemaakt. Zij houdt van zachte kleuren en levendig glazuur. Nadat zij de glazuren heeft opgebracht, wordt het gestookt op steengoed temperatuur (1270º).

Siemen Dijkstra(1968) is een autoriteit op het gebied van kleurenhoutsneden. Als geen ander weet hij een subtiele sfeer neer te zetten vol kleurnuances en met een grote rijkdom aan details. Zijn landschappen laten dan ook meer zien dan de zichtbare werkelijkheid. Tussen 1986 en 1991 werd hij opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen.

Reinder Homan (1950) is een etser pur sang. Hij weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. Stilte, bezieling, liefde en respect voor de natuur zijn samengebald in etsen die uitblinken door vakmanschap.

Sofie Hupkens (1952) maakt beelden waarbij veelal de mens centraal staat. Naast vrij werk maakt zij regelmatig werk voor de openbare ruimt in opdracht van gemeentelijke of regionale overheden. Ze genoot haar opleiding in Breda en Maastricht kreeg ze een studiebeurs voor de afdeling beeldende kunst aan de Universiteit van Rio de Janeiro (Brazilië)

Houtsnede van Siemen