Dit jaar namen twintig teams bestaande uit twee personen deel aan de wedstrijd met hun eigen bouwsels, vaak heel creatief en soms ook heel effectief. Foto: Dick Jolink
Dit jaar namen twintig teams bestaande uit twee personen deel aan de wedstrijd met hun eigen bouwsels, vaak heel creatief en soms ook heel effectief. Foto: Dick Jolink Foto:

Carbidschieten om de 'Karper bokaal' in Hummelo

Hummelo - Op Oudejaarsdag was er voor de vijftiende keer carbidschieten om de 'Karper bokaal'. Rond 11.00 uur meldden de deelnemers zich, en kwamen de eerste belangstellenden binnendruppelen, en in de loop van de dag volgden er steeds meer kijkers. Het weer was prachtig, dat was gunstig voor zowel de toeschouwers als voor de deelnemers aan deze traditie. Dit jaar namen twintig teams bestaande uit twee personen deel aan de wedstrijd met hun eigen bouwsels, vaak heel creatief en soms ook heel effectief. Zoals gewoonlijk werd de wedstrijd in een weiland aan de Greffelinkallee gehouden.

Het carbidschieten mag zich sinds een jaar 'cultureel erfgoed' noemen. Dat geeft aan dat deze traditie al heel lang in het Oosten van ons land wordt beoefend. Dit jaar haalde de carbidschietwedstrijd in de vroege ochtend zelfs Omroep Gelderland. Hummelo werd genoemd als locatie waar men als toeschouwer het beste heen kon gaan, ook werd de sfeer geroemd.

Nadat alle deelnemers zich hadden ingeschreven werd het eerste schot gelost door de kersverse burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink, die met haar echtgenoot en haar twee dochtertjes naar dit evenement was gekomen. Eigenlijk was het niet het eerste schot, kort voor elf uur kon een team niet langer wachtten en loste een schot. De jury was er niet echt blij mee.
Na het officiƫle openingsschot barstte de wedstrijd los. Het doffe dreunen was tot ver in de omtrek te horen. Er waren een aantal categorieƫn waarbij de deelnemers punten konden verzamelen. Onder andere het vangbal was spectaculair om te zien. Hierbij moet een teamlid in het weiland proberen om de bal op te vangen die werd weggeschoten. Het ging vaak mis, maar ook regelmatig goed. De vangers haalden allerlei caperiolen uit om de bal te vangen. Het afstandschieten is, zoals de naam al aangeeft, proberen de bal zover mogelijk weg te schieten. Het derde onderdeel was het vogelschieten.
Het team van Pim Meulenbeek en Sander Harenberg hebben heel lang aan kop gestaan in het klassement, maar toch werden zij geen winnaars. De winnaars van deze dag werden Jarno Boesveld en Justin Keuben met een verschil van 35 punten ten op zichtte van de tweede plaats .Als tweede eindigden Pim Meulenbeek en Sander Harenberg. De derde plek was voor het team van Sander en Freek Wiegmink.