Husqvarna HT Rally Team met Gerwin Messing, Henk Hellegers en Mirjam Pol. Foto: Henk Teerink
Husqvarna HT Rally Team met Gerwin Messing, Henk Hellegers en Mirjam Pol. Foto: Henk Teerink

Husqvarna HT Rally Team doet mee aan Dakar 2017

VORDEN - Onder deze naam zal HT Rally Raid uit Vorden weer deelnemen aan de zwaarste Rally ter wereld 'Le Dakar' zoals de Franse organisator ASO de rally noemt. Het team zal in totaal uit zo'n 30 personen bestaan: rijders, monteurs, chauffeurs en begeleiders om het avontuur in goede banen te leiden.

Teammanager Henk Hellegers heeft de algehele leiding van het team. Mirjam Pol, die de Dakar ook gereden heeft als deelneemster, zal zorg dragen voor de rijders en het logistieke gebeuren. Gerwin Messing is hoofd technieken en zal gesteund worden door de monteurs Wesley Aalderink, Marcel Hut, Wim Cramer en Martin Graumann uit Estland. Tom Zweerink en Piet Bekkers zijn de chauffeurs van het team die zullen zorg dragen dat alles op tijd aankomt in de bivak. Naast deze mannen en vrouw zijn er ook nog tien begeleiders van de rijders aanwezig.
De coureurs die uitkomen voor het Husqvarna HT Rally Team komen uit verschillende landen. Arjan Bos en Hans Smit zijn de Nederlandse rijders van het team. Naast dit tweetal komen de volgende mannen uit voor het team uit Vorden: Max Hunt (UK), David Thomas (Z.Afr), Carlos Gracida (Mex), Anastasiya Nifontova (Rus), Alexander Ivanyutin (Rus), Mart Meeru (Est), Toomas Trisa (Est) en de Austalische rijder Matt Hart.

Van de oorspronkelijk elf geprepareerde Husqvarna FR450RR motoren zijn er uiteindelijk tien ingeladen in de trucks en bussen. De reden voor de achtergebleven (inmiddels voor reserveonderdelen gestripte) rallymotor is dat de Amerikaanse rijder CR Gittere twee weken voor het inschepen een vervelende schouderblessure opliep en zijn deelname uit moet stellen tot 2018. Gittere is een voormalig wegracer die deelgenomen heeft aan het Amerikaans kampioenschap en de befaamde races op het eiland Man.

Met de tien overgebleven rijders is het team uit de Achterhoek het grootste motorteam in de Dakar (bijna 150 deelnemers bij de motoren) Er zijn twee coureurs die in het zogenaamde kistenklassement rijden, wat inhoudt dat zij geen assistentie van buitenaf mogen hebben en zelf de motor moeten onderhouden met onderdelen en gereedschap uit een kist van 40x40x100cm. De overige acht rijders worden van start tot finish begeleid door het team. Daarbij worden zoveel mogelijk praktische zaken uit handen genomen. De rijder kan zich zo richten op de zijn hoofdtaken; roadbook en uitrusting klaarmaken voor de volgende dag, eten, douchen en slapen.

Lees verder op pagina 7