Dirigent Berjan Morsink neemt afscheid van Harmonie Vorden. Foto: PR.
Dirigent Berjan Morsink neemt afscheid van Harmonie Vorden. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Na tien jaar toe aan een nieuwe muzikale uitdaging'

Vorden – Hij wil op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging om een volgende stap te kunnen zetten in zijn muzikale loopbaan. "Het is een groot voorrecht geweest om tien jaar geleden hier in Vorden als een relatief nog jong onervaren dirigent mijn muzikale loopbaan als dirigent te mogen beginnen. Het was best een grote stap, zowel voor mij als voor destijds Concordia. Dat ze mij die kans hebben gegeven ben ik de mensen hier eeuwig dankbaar voor. Maar ik ben na tien jaar toe aan een nieuwe muzikale uitdaging. En dat respecteren de muzikanten hoe jammer ze het ook vinden dat ik afscheid neem."

Door Jan Hendriksen

Tijdens het Najaarsconcert op zaterdagavond 29 oktober in de Dorpskerk neemt Harmonie Vorden afscheid van hun dirigent Berjan Morsink (33). Afgelopen voorjaar gaf de in Markelo wonende geboren Diepenheimer Berjan Morsink na zes jaar Concordia en vier jaar Harmonie Vorden aan om een punt te willen zetten achter zijn muzikale leiding in Vorden. De eerste muzikanten van Harmonie Vorden druppelen op deze donderdagavond de grote zaal van 't Kulturhus binnen voor de wekelijkse repetitie. Achter in de gezellige foyer blikt Morsink terug op tien jaar muzikale leiding in Vorden.

"Ik laat na de samensmelting tussen Concordia en Sursum Corda in 2012 een fijne gezellige en muzikaal gezien prima sterk bezette verbonden groep achter. En daar ben ik best wel trots op. De fusieperiode was ingrijpend en intensief. De bezetting verdubbelde bijna. Maar muzikaal was het een goede keus om beide verenigingen samen te laten smelten. We kunnen wederzijds nog prima met elkaar overweg, maar ikzelf ben toe aan een nieuwe muzikale uitdaging. Ook is het nu voor het orkest goed dat er een nieuwe leiding, iemand met een frisse kijk op de zaak, voor de groep komt te staan, daar ben ik van overtuigd."

Duizendpoot
Berjan Morsink begon zijn muzikale carrière op negenjarige leeftijd bij muziekvereniging De Harmonie in Diepenheim. Daar leerde hij via de muziekschool in Goor trombone spelen. Na de middelbare school ging hij naar het Conservatorium in Enschede om trombone te studeren. Morsink studeerde in 2006 af voor klassiek bastrombone. Na het afstuderen op trombone is hij harmonie/fanfare en brassband directie gaan studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij les heeft gehad van de bekende docenten Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Daar studeerde hij in 2010 af voor zijn Bachelor diploma. Na vijf jaar is Berjan nu weer op school te vinden en wel in Zwolle op het ArtEZ Conservatorium bij Fried Dobbelstein om daar komende zomer af te studeren voor zijn Master directie diploma.

Momenteel is Berjan werkzaam als dirigent bij Muziekvereniging Orpheus uit Bathmen en bij muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar. Als bastrombonist is hij middels een deeltijd baan verbonden aan het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Kortom een muzikale duizendpoot die na tien jaar, hoe jammer men het ook vindt bij Harmonie Vorden, zaterdagavond afscheid neemt als dirigent.

Grote waardering
Harmonie Vorden heeft grote waardering voor hetgeen Berjan voor de harmonie heeft betekent. Voorzitter Wout Dekkers: "Als muzikaal leider heeft hij mede in het kader van het fusieproces er voor gezorgd dat er een eenheid ontstond in de nieuwe vereniging. Het is dankzij de inbreng van Berjan dat twee muzikale culturen en het muzikale niveau daarvan in een relatief korte tijd bij elkaar zijn gebracht. Er is een door de fusie een vereniging ontstaan die in staat is om met elkaar muziek te maken van het niveau van de vierde divisie. Berjan maakt ook een eigen muzikale ontwikkeling door en daar passen ook nieuwe uitdagingen en ambities bij. Het kwam voor het bestuur en leden niet als een volledige verrassing dat hij voor de zomer aangaf nieuwe uitdagingen aan te willen gaan en het in muzikaal opzicht een stapje hoger te willen zoeken. We nemen afscheid van een dirigent waarvoor we waardering hebben voor hetgeen hij voor de vereniging(en) heeft betekent."


Groot aantal deelnemers uit Bronckhorst

Vervolg van voorpagina

Vorden/Kranenburg - Bij de daglicenties deden een groot aantal rijders uit de regio mee. Wesley Ankersmid pakte een tweede plaats en Vordenaar Youri Pardijs werd uitstekend vierde in zijn thuiswedstrijd.

Na afloop van de O.N.K. reden nog verschillende mannen een ronde Off Road over het uitgezette parcours. In al deze klassen kwamen nog een groot aantal deelnemers uit de gemeente Bronckhorst aan de start. Daaronder werd fel gestreden wie de beste rijder zou worden uit de regio. Na afloop werd de prijsuitreiking gedaan in het clubhuis aan de Eikenlaan in de Kranenburg. Het bleef er lang gezellig en de vele mooie en sterke verhalen passeerden de revue. Aan het eind roemde voorzitter Johannes van Kempen de flexibiliteit van de ruim honderd vrijwilligers en de grondeigenaren die dit evenement iedere keer weer mogelijk maken. Aankomend weekend is er een gecombineerd Europees en Nederlands kampioenschap in Harfsen. Alle rijders die in Vorden meededen, zullen daar ook aan de start staan, aangevuld met veel buitenlandse deelnemers. Het E.K. zal vrijdag en zaterdag gereden worden en men start om 8.30 uur. De deelnemers moeten twee ronden van ongeveer 90 kilometer rijden met daarin vier proeven. Daarbij is ook een proef uitgezet op het crosscircuit van de Harfsense motorclub H.A.M.A.C.


Voor meer foto's, zie achterhoekfoto.nl