Raadslid Anneke Hacquebard wordt door burgemeester Marianne Besselink benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Raadslid Anneke Hacquebard wordt door burgemeester Marianne Besselink benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen Foto:

Raadslid Anneke Hacquebard
koninklijk onderscheiden

Burgemeester vatte politieke carrière van Hacquebard samen

Door Ceciel Bremer

Hummelo – Tijdens haar laatste raadsvergadering werd Anneke Hacquebard door burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst koninklijk onderscheiden. Het Hummelose raadslid nam sinds 2002 zitting in de raad en werd voor haar verdiensten onderscheiden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Na veertien jaar raadslid te zijn geweest voor de gemeente Bronckhorst nam Anneke Hacquebard afgelopen donderdag 29 september afscheid van de raad. Voor haar jarenlange werk voor de gemeenschap werd zij tijdens haar laatste raadsvergadering koninklijk onderscheiden.

Burgemeester Marianne Besselink vatte in haar toespraak de politieke carrière van de Hummelose samen die in 2002 begon als raadslid voor de gemeente Hummelo en Keppel en dat in 2005 na de gemeentelijke herindeling vervolgde voor de gemeente Bronckhorst. Besselink benoemde dat Hacquebard lange tijd alleen de kar had getrokken voor haar partij D'66.

Anneke werd 'geweten van de fractie' genoemd

Bij de verkiezingen van 2010 groeide de partij van één naar twee zetels en bij de verkiezingen van 2014 groeide de partij opnieuw met één zetel dankzij de inzet van Hacquebard. De burgemeester kenmerkte het afscheidnemende raadslid als kritisch en procesmatig en met aandacht voor Europa maar natuurlijk ook voor de kwesties in haar eigen woonplaats zoals de Rondweg en de huiskamer van Hummelo.

Na haar toespraak draaide burgemeester Besselink haar ambtsketen om met het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden naar boven en onderscheidde Anneke Hacquebard tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Johanna Prick, fractievoorzitter van D'66, nam vervolgens het woord en roemde het scheidend raadslid om haar 'gedegen voorbereiding' en 'feitenkennis' en noemde haar 'het geweten van de fractie'. Prick is ervan overtuigd dat Hacquebard haar partijgenoten ook na haar aftreden bij de les blijft houden en van haar mening blijft voorzien.

Het dankwoord van Hacquebard werd op haar verzoek voorgelezen door de burgemeester. Daarin kwam naar voren dat hoewel ze in de beginperiode als enige voor haar partij in de raad uitkwam, zich altijd gesteund voelde door haar partijgenoten en de onderscheiding daarom ook aan hen opdraagt. 'Ik ging van de kleine gemeente Hummelo en Keppel naar de grote gemeente Bronckhorst dat toen nog gevormd moest worden.

Nu kunnen we zeggen dat dat gelukt is. Bronckhorst heeft een eigen gezicht gekregen', sprak de burgemeester namens het scheidend raadslid. Anneke Hacquebard blijft actief in de fractie voor D'66 en wordt in de raad opgevolgd door haar plaatsgenoot Joke Knake.


Wonen en ondernemen in een fraai landschap

Openbare bijeenkomst CDA Bronckhorst

TOLDIJK - Bronckhorst beschikt over een fraai landschap. Het resultaat van natuurlijke ontwikkeling en de wijze van gebruik en beheer ervan door de bewoners en de (agrarisch) ondernemers. Het is belangrijk de kwaliteit van dit landschap te behouden voor de generaties na ons; om te wonen, te ondernemen en te recreëren. Dit vraagt om visie en daadkracht. CDA Bronckhorst nodigt u uit voor een gesprek daarover tijdens een openbare bijeenkomst op maandag 10 oktober, aanvang 20.00 uur, in zaal Den Bremer te Toldijk.

Dit in aanwezigheid van CDA Tweede Kamerlid en woordvoerder Land en Tuinbouw, Ruimtelijke Ordening en Milieu Jaco Geurts, bestuurslid LTO Noord Henk Jolink en wethouder Arno Spekschoor.

Het platteland van Bronckhorst leent zich voor vele doeleinden. Het van oorsprong agrarisch gebied is bij uitstek geschikt om te wonen, te ondernemen en te recreeren en dient de belangen van velen. De discussie over de wijze waarop dit fraaie landschap voor de toekomst behouden moet worden zal daarom breed gevoerd moeten worden.

Wanneer inzichten worden gedeeld en ieders belangen respectvol besproken worden ontstaat ruimte voor toekomstig gebruik, waaronder de innovatie van de landbouw, passend bij de mogelijkheden en de schaal van dit landschap. CDA'ers zijn van mening dat wij de natuur en de cultuur hebben geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat noemen wij `rentmeesterschap`.

Om deze gezamenlijke verantwoordelijkheid in te kunnen vullen is het belangrijk open te staan voor creativiteit en innovatie.