Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

Traditie gaat terug naar de jaren zeventig

Weers- vooruitzichten niet in voordeel van organisatie

Wichmond – De traditie gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ook toen ging het Oranjefeest Vierakker-Wichmond al van start met een Oriëntatierit. Zo ook de editie 2016. Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit ofwel een fietspuzzeltocht.

Door Jan Hendriksen

Het aantal deelnemers bleef echter ver achter in vergelijking met voorgaande edities die steevast goed waren voor ruim 300 tot 350 deelnemers. "Maar het weer werkte vandaag niet mee. We hebben gelukkig geen regenbuien gehad. Maar de temperatuur en de weersvooruitzichten waren niet in ons voordeel", zo verklaarde Jos Wolbrink van de commissie Oriëntatierit van de Stichting Oranjefeest Vierakker-Wichmond zondagavond. De 35 kilometer lange tocht ging vanaf café DOK (D'n Olde Kriet) richting de Lochemse buurtschap Klein Dochteren. Café-restaurant De Zonnebloem aan de Zutphenseweg fungeerde als rustlocatie. Er werd telkens gestart in groepen van zes personen. Door middel van aanwijzingen die men kreeg moest men de route zo goed mogelijk fietsen. En dat viel niet altijd mee waardoor sommige deelnemers in Warnsveld terecht kwamen, terwijl er richting Almen moest worden gefietst. Men moest met een gemiddelde snelheid van vijftien kilometer per uur fietsen om geen strafpunten te scoren. Bij terugkomst was er in Café DOK muziek van De Knakkers uit Hengelo. De winnaars van de rit worden zondag op de slotdag van het Oranjefeest in de feesttent bekendgemaakt. Lees verder op pagina 3