Albert Oolhorst struint onder toeziend oog van Janny Wassink en Gerrie ter Maat in de 'glaskraam'. Foto Jan Hendriksen.
Albert Oolhorst struint onder toeziend oog van Janny Wassink en Gerrie ter Maat in de 'glaskraam'. Foto Jan Hendriksen.

'Hoe komen jullie in vredesnaam aan dat glas?'

RUURLO - Toeval bestaat niet. Of toch wel? Al struinend in de kraam met glaswerk stuitte Ruurloër Albert Oolhorst afgelopen zaterdagmorgen op het Kerkplein tijdens de jaarlijkse rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo op een glas met als opdruk 'Kröver Oldtimer treffen 2015'. "En laten we nu in het plaatsje aan de Moezel daar vorig jaar het oldtimer treffen bezocht hebben toen we daar in de omgeving op vakantie waren", zo laat Oolhorst weten. "Hoe komen jullie in vredesnaam aan dat glas", vraagt Oolhorst vervolgens aan Janny Wassink en Gerrie ter Maat die de 'glaskraam' met hun tweetjes 'bevrouwen'. "Misschien heeft een man van één van onze leden aan het treffen deelgenomen", zo laat Wassink al fantaserend weten. "Wie zal het zeggen?"

Door Jan Hendriksen

Inmiddels tekent een speciale Rommelmarktcommissie binnen de dit jaar zeventig jaar bestaande Ruurlose vrouwenvereniging al 24 jaar op het Kerkplein voor de organisatie van de rommelmarkt. Tientallen vrouwen steken de handen uit de mouwen voor deze markt.
Steevast worden ze bijgestaan door een vijftien- tot twintigtal 'sterke mansleu'. Met grote veewagens zijn de spullen in de vroege ochtend aangevoerd en keurig uitgestald en afgeprijsd. Om klokslag tien uur gaan de dranghekken opzij en slaan de fanatieke 'kopersjagers' toe. In een mum van tijd gaan de eerste goederen over de 'toonbank'. Over de volle breedte van het Kerkplein voor het VVV kantoor zijn de boekenliefhebbers te vinden. De slogan 'twee euro per kilo' is nog steeds van toepassing. De wijzers van diverse unsters die in de kramen hangen slaan uit richting de zes tot tien kilo.
Vanuit Laren en Gorssel zijn respectievelijk Hendrik (80) en Henny (74) Nijenhuis en Jan (75) en Annie (74) Leuvenink gezamenlijk naar de markt gekomen. Beide mannen staan rustig leunend op een van de dranghekken wat te keuvelen met elkaar. Ze hebben het na een half uur al wel gezien.
"De vrouwen zijn nog niet uitgekeken en gekocht", zo laat Nijenhuis weten.
Inmiddels gaat de familie Mennink uit Winterswijk al bepakt en gezakt op weg naar hun auto. "Het is een kwalitatieve en sfeervolle markt", laten beide Winterswijkers weten. Deze woorden worden ook door Nijenhuis en Leuvenink beaamd. En beide mannen kunnen het weten. "Bathmen, Barchem, IJhorst, Diepenveen. Jaarlijks prijken er wel een aantal rommelmarkten op onze agenda", zo laat Nijenhuis weten als zijn vrouw Henny zich meldt en het inmiddels met zachtjes regenen ophoudt.

Een groot bord aan de Dorpsstraat meldt dat een deel van de opbrengst van de markt wordt geschonken aan Stichting Rita. Zaterdagmiddag om twee uur kan Dini Ligterink van de Rommelmarktcommissie meldden dat men 250 euro schenkt aan de stichting.
De markt is naar haar mening goed verlopen. "Ik heb echter wel het idee dat de opbrengst dit jaar wat lager zal uitvallen. Maar dat is gevoelsmatig."
Inmiddels wordt de niet verkochte 'rommel' in ramp tempo uitgesorteerd. De nog goede bruikbare zijnde spullen worden naar de nieuwe opslaglocatie gebracht. De niet meer bruikbare zullen maandag naar de 'stort' in Groenlo worden gebracht.Tot slot laat Dini Ligterink weten dat de inzameling van spullen voor de rommelmarkt op elke eerste zaterdag vanaf de even maanden vanaf oktober bij Gerda Rijkenbarg aan de Van Heekerenlaan 47 in Ruurlo zal plaatsvinden.
Volgend jaar vindt de 25ste editie van de markt plaats. Ongetwijfeld zullen de vrouwen dan iets extra's presenteren tijdens de zilveren editie.
Hoeveel de markt uiteindelijk heeft opgebracht wordt 'traditioneel' niet door de vrouwen kenbaar gemaakt. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan de jaarlijkse kerstmiddag voor ouderen die de Vrouwen van Nu steevast in december in aanloop naar kerst organiseert.