Willemsen en Beunk in perfecte balans op weg naar de 4e plek in Genk. Foto Albert Schreuder
Willemsen en Beunk in perfecte balans op weg naar de 4e plek in Genk. Foto Albert Schreuder Foto: Albert Schreuder

Willemsen/Beunk terug aan het front

HENGELO - Het weekend stond in het teken van Nederlandse successen bij diverse sporten. Maar geen enkele sporter is zo hard als een motorcrosser. Daniël Willemsen is daar het grote voorbeeld van. De Lochemer is tienvoudig wereldkampioen, maar nog steeds tot in de tenen gemotiveerd. Een maand geleden raakte hij zwaar geblesseerd, moest aan de kaak worden geopereerd en verspeelde daardoor de kansen op een wereldtitel. Menigeen zou de handdoek in de ring gooien en rustig herstellen, maar zo zit Willemsen niet in elkaar.

Trainen op de motor was niet mogelijk, de conditie moest hij op peil houden op de mountainbike. Hij kreeg groen licht van de doktoren om weer te crossen en ziedaar, afgelopen weekend stond hij weer met zijn kompaan Peter Beunk aan de start voor de zesde Grand Prix in Genk. Hij gaf van tevoren aan dat een podiumplaats er nog niet in zat, maar de voortreffelijke vierde plaats mag een formidabele prestatie worden genoemd.

Deze keer geen Achterhoeker op het podium bij de GP Zijspancross in Genk. Vorig jaar won Daniël Willemsen en stond Koen Hermans als derde op het ereplatform. Zaterdag leken er nieuwe successen in te zitten. Beiden wisten hun kwalificatierace verrassend winnend af te sluiten en was de hoop op nieuw Achterhoeks succes reëel.

De start van de eerste manche in de bakoven in Genk verliep chaotisch. Santermans kwam in de eerste bocht dwars over de baan te staan, waarna hij een aantal zijspannen over zich heen kreeg en de race werd stilgelegd. Behalve Santermans moest ook de revelatie van dit seizoen Vanluchene uitvallen. Met een gebroken pols kan ook hij de wereldtitel op zijn buik schrijven.

Na de herstart reden Hendrickx, Bax en Adriaensen vrijwel de hele race op kop en finishten in die volgorde. Daarachter was een felle strijd om de vierde plaats. Lange tijd reed daar de Engelsman Brown, maar het lukte zowel Willemsen/Beunk als Hermans/Van Gaalen om hem te passeren. Met een vierde respectievelijk vijfde positie waren beiden alleszins tevreden. In de tweede manche eenzelfde beeld. Dezelfde drie gingen aan de leiding met dit verschil dat de gebroeders Bax de Belgische concurrentie voor wist te blijven. Ze lijken na alle problemen met de Yamaha het goede gevoel terug te hebben op een nieuwe WSP-Zabel. In de voorlaatste ronde ging het nog bijna mis voor de Brabanders toen Robbie Bax uit de bak dreigde te vallen, maar met een lenige kattensprong aan boord wist te blijven. Zij wonnen de manche en tevens het dagklassement, waardoor er toch weer Nederlanders de Belgische Grand Prix wisten te winnen.

Daniël Willemsen reed met Hengeloër Peter Beunk ook in de tweede manche naar een vierde plaats en dat was gezien de omstandigheden een topprestatie, gezien de conditionele achterstand en temperaturen van boven de 30 graden. Ze wisten de Tsjechische gebroeders Cermak net voor te blijven. Voor Koen Hermans liep het slechter af. Van een vijfde positie schoven ze door naar de vierde totdat de Fin Kunas bij een sprong in de lucht de motor aantikte, waardoor ze over de kop en door de hekken vlogen, Voor Koen Hermans betekende dat het einde. Hij had last van zijn onderbeen, maar deze bleek na het maken van röntgenfoto's niet te zijn gebroken.

Adriaensen deed goede zaken met een derde plaats, want hij ziet de ene na de andere concurrent afhaken. Nadat eerder Willemsen terugviel, lijken ook Vanluchene en Giraud hun kansen door crashes en blessures te hebben verspeeld. Hendrickx lijkt de enige overgebleven concurrent, maar alles kan bij een volgende wedstrijd weer anders zijn. Het parool in de top van de zijspanners is vooral de strijd ongeschonden doorkomen,l maar het is nu eenmaal een wereld vol drama en heroïek.

Dagklassement Grand Prix Genk: 1. Bax, 2. Hendrickx, 3. Adriaensen, 4. Willemsen/Beunk, 11. Hermans.

Tussenstand wereldtitel na zes van de elf GP's: 1. Adriaenssen 237 pnt, 2. Hendrickx 220, 3. Brown 192, 4. Giraud 181, 4. Vanluchene 181, 6. Willemsen/Beunk 158, 7. Cermak 152, 8. Bax 150, 9. Hermans 120, 9. Santermans 120, 18. Mike Keuben 42.

Zondag staat de Grand Prix in Strassbessenbach op het programma.