Burgemeester Marianne Besselink sprak de Lindenaren toe in het theater van de Lindesche Molen. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Marianne Besselink sprak de Lindenaren toe in het theater van de Lindesche Molen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Marianne Besselink: 'Ik sta steeds weer perplex'

Vorden - "Ik sta steeds weer perplex hoeveel activiteiten er in Bronckhorst worden ontplooid. En ook vanavond ben ik weer blij verrast. Alle initiatieven laten een grote sociale cohesie zien. En dat ervaar ik als zeer positief." Dit liet burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst na afloop van een zeer geanimeerde bijeenkomst weten nadat ze maandagavond 4 juli in de Lindesche Molen 'buurt had gemaakt' met buurtschap Linde.

Door Jan Hendriksen

Het bestuur van Stichting de Lindesche Molen, Volksfeest Linde en de Lindese Vrouwen Groep (LVG) hadden vorig jaar gezamenlijk een verzoek ingediend bij het secretariaat van burgemeester Marianne Besselink om met de burgemeester 'Buurt te komen maken' in Linde. En zie de burgemeester honoreerde het verzoek. Locatie was de zeer recent gerenoveerde theaterzaal en de foyer van de Lindesche Molen. Diverse stichtingen en verenigingen presenteerden zich tijdens het 'buurt maken' aan de burgemeester.

Penningmeester Marian Arfman van Stichting de Lindesche Molen liet tijdens de kennismaking weten dat er afgelopen voorjaar een grote renovatie van het theater en de foyer van de molen heeft plaatsgevonden. "De vloeren zijn voorzien van vloerverwarming. Er is een nieuwe keuken geplaatst. Er is veel geschilderd en onderhoud gepleegd aan onder andere het ondertaf element (dit is een liggende balk welke fungeert als dragend deel van de achtkant waarop de molen staat Jan H.)."

"En in de molen loods aan de zijde van de Lindeseweg hebben we een zogenaamd 'Uutbloashuuske' gerealiseerd. Deze is aangesloten bij Stichting Rustpunt. Het is een onbemande ruimte waar voorbijgangers naar het toilet kunnen en zelf een kopje koffie of thee kunnen maken. Er is gelegenheid om binnen of buiten te zitten en bijvoorbeeld de elektrische fiets op te laden. In samenwerking met Eetcafé 't Proathuus kunnen voorbijgangers nu tussen 7.00 en 19.00 of terecht bij 't Proathuus of als zij gesloten zijn bij 't Luiwerk zoals we het 'Uubloashuuske' hebben genoemd."

Kloppende hart
Marian Arfman liet de burgemeester nadrukkelijk weten dat diverse subsidies beslist noodzakelijk zijn om de Lindesche Molen te kunnen onderhouden en te behouden. "Denk aan de rijksdienst voor monumenten, de gemeente en provinciale subsidies. Voor de renovatie van 2016 hebben we provinciale subsidie ontvangen in het kader van leefbaarheid in de kleine kernen. We zijn een ANBI instelling zodat de bijdragen welke door particulieren worden gedoneerd extra aftrek betekend bij de belastingdienst. Alle activiteiten worden georganiseerd door actieve vrijwilligers. Wij gebruiken alle verworven inkomsten welke op dit terrein ontstaan om het geheel 'draaibaar' te houden. Het meest belangrijke voor ons is dat de Lindesche Molen het kloppende hart van deze gemeenschap mag zijn en dat deze mooie molen kan worden behouden. Dat er een ruimte is waar men zich thuis voelt, vanwaar diverse groepen en groepjes elkaar kunnen ontmoeten. Een initiatief dóór burgers vóór burgers van de gemeente Bronckhorst."

Volksfeest
Namens Volksfeest Linde liet voorzitster Wilma Jolink de burgemeester weten dat er in september diverse activiteiten in het kader van het 150-jarig bestaan van het Volksfeest worden georganiseerd zoals onder meer een verlichtingsroute en een speciale revue. Voorzitster Janny Tuinman liet weten dat de maandelijkse bijeenkomsten van de veertig leden tellende Lindese Vrouwen Groep in de Lindesche Molen in het teken staan van het elkaar ontmoeten, dat lief en leed met elkaar wordt gedeeld en er een sterke onderlinge samenhorigheid heerst. "Het programma is door het jaar heen afwisselend, creatief en gewoon gezellig. En om de drempel te verlagen voor nieuwe en jongere leden hebben we onze naam mede omdat de Hervormde Vrouwen Groep werd opgeheven in de Lindese Vrouwen Groep veranderd."

Jongeren
Namens de werkgroep Theater onder de Molen vertelde Renske Ruiterkamp het een en ander over de optredens van diverse artiesten in de molen. André Garritsen hield een warm pleidooi voor de aanwezige AED met al hun vrijwilligers in Linde welke jaarlijks in de molen hun herhalingslessen volgen. Enkele jongeren van de huiswerkbegeleidingsgroep en de jeugdclub onder leiding van respectievelijk Freerk Boekelo en Wim Gudde, die ook van de ruimten van de Lindesche Molen gebruik maken, presenteerden zich ook tijdens de bijeenkomst.

Naambordjes
Aan het slot van de avond werd door Lindenaar Henk Ruiterkamp geopperd om de naamborden die bij de invalswegen van de buurtschap staan te vergroten. "Die zijn klein maar fijn. Linde staat redelijk op de kaart. Maar die bordjes kunnen naar mijn mening wel wat groter. Kijk hoe groot ze in een buurtschap als Medler zijn." Burgemeester Marianne Besselink 'neemt' de opmerking van Ruiterkamp mee naar het gemeentehuis in Hengelo, zo liet ze weten.


Daverende slotdag op De Garve Wichmond

Wichmond - Traditiegetrouw was er de laatste donderdag van het schooljaar op De Garve de slotdag. Al jaren organiseert de activiteitencommissie deze ludieke, feestelijke dag. Met dit jaar als thema: De Elfstedentocht. In alle vroegte kwamen de rayonhoofden bijeen om te kijken of het ijs dik genoeg was. En om 8.45 uur was, onder een daverend gejuich, het startsein: "it giet oan". Gedurende de dag legden de kinderen een parcours af langs de elf steden van de Elfstedentocht tot hun stempelkaart vol was. Bij één van de steden leerden de kinderen een schitterende dans. Deze dans is aan het einde van de slotdag opgevoerd voor alle ouders. De Garve kijkt terug op een geslaagde slotdag. Een mooi begin van de zomervakantie!

Aan het einde van de slotdag werd een dans opgevoerd. Foto: PR