De lege en verlaten studio van Streekradio Achterhoek FM. Foto: PR.
De lege en verlaten studio van Streekradio Achterhoek FM. Foto: PR.

Achterhoek FM stopt haar programma's

VORDEN - Het doet haar zichtbaar nog steeds pijn als we in een stil en verlaten radiostudio zitten. Ze heeft er een traantje om gelaten. Evenals diverse andere van de in totaal 25 vrijwilligers. Maar alle steunbetuigingen na de laatste uitzending op zondag 5 juni heeft programmamaakster en bestuurslid Annelies Hummelink-Brummelman (56) van Streekradio Achterhoek FM goed gedaan. "Die waren hartverwarmend. En dat heeft ons allen gesterkt. En daarom stellen we alles in het werk om een doorstart te maken."

Diep verscholen in het buitengebied van Vorden op het grensgebeid met de gemeente Lochem zetelt aan de Wiersserbroekweg in een voormalige schuur de radiostudio van de lokale radiozender voor de gemeente Lochem van Streekradio Achterhoek FM. Door financiële problemen is Achterhoek FM helaas noodgedwongen gestopt met de reguliere programmering. "Door tegenvallende reclame opdrachten, sponsoren en een niet meedenkende gemeente Lochem is het niet meer mogelijk om de radiozender financieel over eind te houden", zo verklaart Annelies Hummelink in het bijzijn van penningmeester Guus Hummelink (60) en voorzitter Jos te Riet (69) van de Stichting Streekradio Achterhoek FM. In december 2015 heeft de omroep een indringend verzoek gedaan aan de gemeente Lochem om een extra financiële bijdrage omdat de financiële reserves van de stichting opraakten. "Helaas heeft de gemeenteraad van Lochem op 23 mei jongstleden besloten geen extra geld beschikbaar te stellen naast de negenduizend euro, ondanks dat de gemeente 25.000 euro per jaar ontvangt via het gemeentefonds, dat bij voorkeur bestemd is voor de lokale publieke media, dus in dit geval Achterhoek FM", zo verklaart Jos te Riet. "Daarom hebben we letterlijk en figuurlijk de stekker voor de live uitzendingen die we dagelijks maakten uit de zender gehaald. En dat waren ruim dertig uur per week. Voorlopig zullen wij ons nu beperken tot non-stop muziek via de ether en internet. Dit alles om met zo weinig mogelijk kosten toch nog de luisteraars te bereiken", zo verklaart Guus Hummelink. En dat er luisteraars zijn bewijst een plots rinkelende telefoon tijdens het gesprek. "Een luisteraar wil weten welke zanger om 19.20 uur te horen was." Jos te Riet loopt naar de computer en scrolt met de muis over het beeldscherm en meldt het om een nummer van Hans de Booij ging. Jos te Riet: "Wij beseffen dat onze stopzetting van de uitzendingen een groot gemis is voor de luisteraars. En daar heeft ook menig presentator en vrijwilliger een traantje om gelaten." Zo ook bijvoorbeeld Henk Vruggink (68) uit Ruurlo. Donderdagavond 2 juni verzorgde de Ruurloër zijn laatste en inmiddels 1028ste uitzending van 'Lustige Heinrich'. Een van de best beluisterde programma's met specifiek Egeländer, Tsjechische en Oberkraïner muziek. Vruggink hoopt stilletjes op een doorstart. "Het is nog steeds onwerkelijk. Er is een grote leegte ontstaan. Niet alleen voor mij maar ook bij al die luisteraars."

VLO
"En vergeet ook niet al die verenigingen die regelmatig in onze uitzendingen hun activiteiten promoten", zo vult Annelies Hummelink aan die sinds 1993 al actief is voor de lokale radiozender en tevens als secretaresse optreedt binnen de stichting. De Vordense begon ooit in 1993 als vrijwilligster bij de Vordense Lokale Omroep of wel V.L.O. Radio in de studio's die is bij haar ouderlijk huis gevestigd zijn. In augustus 1995 werd vervolgens door het Commissariaat voor de Media ook een zendvergunning afgegeven voor de gemeente Ruurlo. De naam werd opdat moment dan ook veranderd in Streekradio Achterhoek FM. In 1996 werd men ook de lokale omroep voor de gemeente Lochem. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 koos Stichting Achterhoek FM ervoor om als zendgemachtigde zich te concentreren op de gemeente Lochem omdat in de gemeente Bronckhorst Radio Ideaal en in de gemeente Berkelland Radio Berkelland al actief waren en een zendvergunning voor de betreffende gemeenten door het commissariaat kregen toegewezen.

Gemeentefonds
Achterhoek FM stelt momenteel alles in het werk om financiële middelen te vergaren die een doorstart mogelijk maken en heeft bij de gemeente Lochem bezwaar gemaakt tegen het besluit om geen extra geld beschikbaar te stellen ondanks dat de gemeente 25.000 euro per jaar ontvangt via het gemeentefonds.
De gemeente heeft door de zo genoemde Erkenningswet een zorgplicht voor de lokale omroep. "Elk jaar vragen wij het volledige bedrag aan maar door de voorheen ruime reserve werd dit steeds afgewezen. Nu er geen financiële reserve meer is hebben wij een verzoek neergelegd om naast de toegezegde negenduizend euro om nog eens voor negenduizend euro in aanmerking te komen. Wordt ons dat bedrag toegezegd dan is er een doorstart mogelijk. Maar dan zijn we inmiddels wel een half jaar verder. Tot eind dit jaar zal de muziekcomputer dan ook zijn werk doen en zullen de medewerkers en vrijwilligers 'werkloos' thuiszitten", zo verwacht penningmeester Guus Hummelink in het meest gunstige geval.

Facebook actie
Via facebook is Achterhoek FM inmiddels onder het motto 'Het is niet te laat, als u nu doneren gaat. En Achterhoek FM een warm hart toedraagt!', een donatie actie gestart: https://www.facebook.com/Achterhoekfm/. Dat heeft inmiddels enkele honderden euro's opgebracht. Voor meer informatie: www.achterhoekfm.nl. Streekradio Achterhoek FM is te beluisteren via de etherfrequenties 104.9, 106.7 en 107.9 FM. Voor kabel/glasvezel: informeer hierover bij uw provider.