De fietstocht werd geopend door burgemeester Marianne Besselink die als eerste bij het VVV wegfietste. Foto: Liesbeth Spaansen
De fietstocht werd geopend door burgemeester Marianne Besselink die als eerste bij het VVV wegfietste. Foto: Liesbeth Spaansen

VVV Winkel en burgemeester
maken buurt tijdens fietstocht

Bezoek aan winkel, watermolen en kasteel Hackfort

VORDEN - De VVV Winkel in Vorden wilde heel graag buurt maken met de nieuwe burgemeester Marianne Besselink en nodigde haar uit om donderdagochtend 16 juni mee te fietsen met de nieuwe fietstocht 'Hackfort, in de sporen van de Baron'. Vanaf de Kerkstraat 1B fietste een groep van twintig genodigden deze tocht, die hiermee officieel in gebruik werd genomen. De burgemeester had de eer als eerste bij de VVV WInkel weg te fietsen.

Door Liesbeth Spaansen

Donderdag ochtend verzamelden zich leden van de VVV-Vorden, het Toeristisch Platform Vorden (TPV), de fietsgidsen en busgidsen, burgemeester Marianne Besselink en vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst, Stichting Achterhoek Toerisme, Kasteel de Wildenborgh, het Cultuurfonds en Natuurmonumenten in de VVV Winkel en werden welkom geheten door Gerrit te Velthuis van de VVV. "Ik krijg zo meteen allemaal te horen wat dat precies is, zo'n busgids en fietsgids?", vraagt burgemeester Marianne Besselink lachend. Te Velthuis stelt haar gerust. "Dat kan onze manager Jopie Wullink het beste vertellen." Waarna Jopie haar geruststelt. "Ik kom wel even naast je fietsen!". De burgemeester heeft gelukkig gekozen om in Vorden te gaan wonen, vindt Te Velthuis. "Een van de mooiste plaatsen van de Achterhoek en misschien wel van Nederland." Burgemeester Besselink vult lachend aan."Vandaar dat ik voor de mooiste gemeente van de Achterhoek koos."

Vordense VVV een van de oudste van Nederland

De VVV in Vorden is een van de oudste van Nederland, meer dan 110 jaar oud en dat heeft ook een reden. "Al die kastelen zijn er niet voor niemendal gekomen, ook de mensen wisten vroeger wel waar ze gingen wonen", vertelt Jopie Wullink. "Men vond hier natuur, rust en ruimte en gezonde lucht. Daar kwam in een latere periode bij dat ze heel snel een wegaansluiting hadden dat bracht extra toeristen naar deze streek." Diverse burgemeesters hebben overigens op een kasteel gewoond, waaronder de fietsende burgemeester Van Arkel.
Jopie Wullink vertelde de geschiedenis van de acht kastelenroute en wat deze heeft betekend in de vele jaren dat de VVV deze organiseerde. "Vorden en de acht kastelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn een goed toeristisch product." Vele honderden fietsten al langs de acht kastelen, waarbij de georganiseerde fietsmiddagen met gids de aantallen fietsers afnemen, maar steeds meer fietsers de route doen op eigen gelegenheid. "Een wens gaat in vervulling wanneer we in het jubileumjaar van honderd jaar acht kastelentocht samen met de bewoners van de kastelen invulling geven aan de wens van het publiek om dichterbij te komen. We hebben toen 'op de thee gaan bij de kasteelvrouwe' georganiseerd." Er fietsten een kleine duizend deelnemers.
Nu is er de nieuwe fietstocht 'Hackfort, in de sporen van de Baron'. "Een fietstocht waarbij Hackfort centraal staat en de deelnemers kennis zullen maken met het kasteel, het landgoed en de bewoners." De tocht heeft bewegwijzering, boekjes en een app voor meer diepgang. Via de mobiele telefoon kunnen deelnemers terug in de tijd gaan, het kasteel in zonder de privacy van de bewoners te schenden.
De fietstocht werd geopend door burgemeester Marianne Besselink die als eerste bij het VVV wegfietste. De route voerde langs mooie paden, waar de verschillende vrijwilligers wetenswaardigheden vertelden over de kastelen, (verdwenen) watermolens en monumentale bomen. Tot slot kreeg het gezelschap een rondleiding door het kasteel Hackfort en sloot de ochtend af met koffie in de kelder.


Serie toeristenconcerten
in Vordense Dorpskerk

VORDEN - De serie Toeristenconcerten gaat op donderdagmiddag 23 juni om 15.30 uur weer van start in de Vordense Dorpskerk. Wekelijkse, korte en laagdrempelige klassiek getinte concertjes van hooguit 45 minuten. De spits wordt zoals te doen gebruikelijk afgebeten door de eigen organiste van de Dorpskerk en het Lohmanorgel, Mirjam Berendsen.

Het orgel van de Dorpskerk in Vorden werd in 1834 gebouwd door de fa. H.B. Lohman. In 1955 werd het orgel ingrijpend gerestaureerd door de fa. van Vulpen uit Utrecht, waarbij ook de klank veranderde. Bij de restauratie door de fa. Gebr. Reil uit Heerde in 1982 is het orgel weer zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie. Tot ieders verrassing klonk het orgel na de restauratie van het interieur in 2011 heel anders en veel frisser dan voor die tijd. Mirjam heeft een speciaal programma samengesteld dat helemaal bij de stijl van dit Lohmanorgel past: een sonate van Ch. Ph. E. Bach, een praeludium van Kellner, een koraal van Krebs, een orgeltrio van Rembt en tot slot een voluntary van John Stanley. 'Dorpskerk Vorden, middenin het Dorp'.


vriendenvandedorpskerkvorden.nl

Bezoek aan de watermolen van Hackfort. Foto: Liesbeth Spaansen
Organiste Mirjam Berendsen bespeelt het Lohmanorgel. Foto: PR