Gery onderweg naar de volgende scene, geen alledaags beeld. Foto: PR
Gery onderweg naar de volgende scene, geen alledaags beeld. Foto: PR Foto:

"Een documentaire over Vorden waar je blij van wordt"

Vorden - Dat mag je zeggen over de film 'Ode aan Vorden' die vrijdagavond 27 januari 2017 in première gaat. Een sympathiek project wordt dan realiteit. Het is een project van een aantal inwoners van Vorden om hun dorp tot leven te brengen in een boeiend kijk- en luisterspel. Zij bundelden hun kennis van het filmvak om van dit 'loflied op Vorden' een interessante documentaire te maken. En de bezoeker straks een onvergetelijke avond te bezorgen.

Het begon bij Fons Rouwhorst, de Vordense maker van tientallen films en klank-beelden. Wat zou het mooi zijn ook ons eigen dorp eens in een film vast te leggen, dacht hij. "We wonen in een prachtig dorp. Een uniek dorp zelfs. Want waar vind je zoveel oude kastelen en mooie boerderijen, prachtige en gaaf bewaarde landgoederen en buurtschappen bijeen? Met gebruiken van vroeger als het leggen van een liefdesknoop in een takje en het 'noaberschap', het helpen van elkaar. Landschappen met enken en essen waar jaarlijks duizenden toeristen van komen genieten. Een dorp ook met een boeiend verleden. Met een natuur waar ijsvogels en steenuilen zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt Vorden tot leven en ga je ons dorp nog meer waarderen", aldus Fons. Met zijn enthousiasme stak hij andere vakgenoten aan.

Samen zijn ze bezig vele uren te besteden om al het moois dat Vorden heeft te bieden, vast te leggen in beelden en kundig tot een geheel te monteren. Ondersteund met prachtige muziek, die grotendeels tot stand is gebracht door Vordense muzikanten. Misschien denkt u: 27 januari volgend jaar, de dag van de première van de film 'Ode aan Vorden'. Die datum is nog héél ver weg. Toch is er al één inwoonster van onze gemeente die heeft toegezegd deze datum tijdig in haar agenda vast te leggen. Namelijk burgemeester Marianne Besselink. Oud radio- en tv presentator Arie Ribbers zal een bijdrage leveren tijdens de première.

Maar daarnaast is het ook goed te weten dat nu al een team mensen enthousiast bezig is dit project te realiseren. Er worden het hele jaar door opnamen gemaakt die kundig tot een boeiende, avondvullende documentaire worden gemonteerd. Zo zijn er afspraken met een aantal Vordense muziekgroepen, zoals Harmonie Vorden, het kinderkoor van Maartje Epema, het koor 'Inspiration', circa 35 Vordense zangers/zangeressen. Ze vertolken in het 'Museum voor Heiligenbeelden' op de Kranenburg binnenkort een tweetal prachtige nummers, het voor ons landelijke dorp heel toepasselijke 'Dauw over de velden' en het ook bij de jongeren populaire 'Kyrie' van de Argentijn Ariel Amirez. Ook die opnamen worden in de film verwerkt. En dan is er ook de medewerking van songwriter Stef Woestenenk die na een wandeling door Vorden werd geïnspireerd voor het schrijven (en zingen) van het nummer 'Tied', dat hij samen met zijn band, binnenkort gaat opnemen in de studio.

Natuurlijk heeft ook de Vordense troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink zijn medewerking toegezegd. Met zijn warme stem, die vele emoties kan oproepen, verbindt hij de verschillende delen van de film tot één geheel. Rustgevend, enthousiast makend of informerend. Gery maakt er een hartverwarmend verhaal van.

En zo wordt door een groot aantal mensen meegewerkt aan dit project. Met recht een documentaire over Vorden en voor Vordenaren. En ook voor de mensen die als toeristen in het zomerseizoen straks weer onze gasten zijn en dan ook zullen kunnen genieten van deze 'Ode aan Vorden'.