Beleef de Roaring Twenties opnieuw

VORDEN/LINDE - Met trots presenteert Theater Onder de Molen de voorstelling Euphonia Novelty Orchestra – Beleef de Roaring Twenties opnieuw op zondagmiddag 22 mei om 15.00 uur.

Euphonia Novelty Orchestra (afgekort ENO) is opgericht in 1979. De tienmans bezetting is gebaseerd op die van de orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw.

Optredens nadrukkelijk chique

Deze orkesten speelden zogenaamde 'novelty songs'. Dat zijn gedateerde jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit de Amerikaanse jazz-hausse, bekend als de 'Roaring Twenties'. De jazzstijl die tussen 1915 en 1930 het uitgangsleven zodanig beheerste. Vele songs zijn zelfs nu nog - na bijna honderd jaar - bekend en worden nog vaak gespeeld. Het is de muziek uit de gouden jaren van de jazz als amusementsmuziek. Gespeeld door de top van toen: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Johnny & Baby Dodds, Fletcher Henderson, John Hyman, Jelly Roll Morton, Joe King Oliver, Harry Reeser en vele anderen. Met trein en bus trokken deze door de Verenigde Staten, spelend in hotels, nachtclubs, vaudeville theaters en regionale radiostudio's.

Eén ding hadden al deze orkesten gemeen: een optreden werd gekenmerkt door een nadrukkelijke chique. Niet in het minst door de stemmige kleding, de collectieve presentatie en de keuze van het repertoire. Geheel in die stijl voltrekt zich ook een optreden van het Euphonia Novelty Orchestra. Het ENO streeft ernaar deze jazzstijl vast te leggen in arrangementen, collectieven en soli. Daarvoor worden 78-toeren-platen muzikaal ontrafeld en omgezet in partijen voor ieder instrument. Alle nummers worden geïntroduceerd met een bronbeschrijving. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van bijna honderd jaar geleden.

Op een unieke plek in het buitengebied van Vorden staat de Lindesche Molen. In deze molen is Theater onder de Molen gevestigd. Een klein, intiem theater met een goede akoestiek waar regionale en landelijke artiesten voorstellingen verzorgen. Theater Onder de Molen, Lindeseweg 29, 7251 NJ Vorden (buurtschap Linde).


www.theateronderdermolen.nl