Schilderijen en tekeningen met bloemen en bloempatronen. Foto: PR
Schilderijen en tekeningen met bloemen en bloempatronen. Foto: PR Foto:

Bloemen van verf in Galerie Agnes Raben

Vorden - Onder de titel Briljant Bright Light / Deep Dark, exposeert beeldend kunstenaar Gaby van Baal van 22 mei t/m 26 juni 2016 schilderijen en tekeningen met bloemen en bloempatronen in Galerie Agnes Raben, Nieuwstad 20 in Vorden. De galerie is open op vrijdag zaterdag zondag én maandag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Alex de Vries, curator, auteur en adviseur op het gebied van kunst en cultuur opent de expositie op zondag 22 mei om 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.

"Gaby van Baal schildert bloemen van verf. Haar schilderijen kennen een gelaagdheid waaruit een bedwelmend beeld ontstaat. Er is een directe herkenning van wat we als afbeelding zien - bloempatronen of bloemen in een vaas - maar het schilderij gaat aan die bewuste waarneming voorbij. In de verf komt een beeld tot stand dat de gedaante aanneemt van het onbevattelijke- van de schepping van kleur, in frisse en lucide ruimtelijkheid.", aldus Alex de Vries.

Gaby van Baal
Gaby van Baal (1962) heeft sinds haar afstuderen aan Artez Hoge School voor de Kunsten, afdeling Fine Arts, schilderijen en tekeningen gemaakt. Verschillende perioden met verschillende onderwerpen hebben elkaar opgevolgd. Gedurende een lange tijd schilderde zij portretten en abstracte geometrische vormen. Altijd met olieverf. Ongeveer 15 jaar geleden ontstonden, vanuit haar abstracte werk, de eerste bloemstillevens. Van Baal boetseert als het ware met olieverf en 'weeft' vele lagen over elkaar waardoor er een soort tinteling van kleur en textuur ontstaat.

Gaby van Baal maakt haar schilderijen graag op een groot formaat zodat je er helemaal wordt ingetrokken en je kunt verliezen in kleur en textuur. Soms 'ruik' je het boeket door de verf heen. Haar tekeningen zijn doorgaans gemaakt op een kleiner formaat. Het zijn vinger- oefeningen, etudes, het vangen van het ritme en de essentie van de bloem weergegeven in een paar lijnen met potlood of inkt.

Door de jaren heen hebben de schilderijen van Gaby van Baal hun weg gevonden naar verschillende particulieren en verzamelaars in Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Monaco, Engeland en New York.


www.galerieagnesraben.nl


Goed Gemutst weekend

VORDEN - In het weekend van 28 en 29 mei wordt voor de elfde keer het Goed Gemutst weekend georganiseerd bij de boerderij en hoedenatelier van Frida Pelgrom in Vorden. Er zijn 25 kunst-ambachtelijke stands, waar werk wordt getoond en bezoekers over de schouder van de kunstenaar kunnen meekijken hoe het gemaakt wordt.

Er is veel variatie van producten die men gemaakt heeft. Denk aan bijenkorfvlechten, keramiek, kantklossen, papierscheppen, tassen, breivariaties, sieraden van allerlei materialen, kleding en accessoires van mooie stoffen,vilt op zijde, beelden van steen, schilderijen, manden, zonnekind poppen, bloemdecoraties, paper rose, visrokerij, webbingvlechten, hoeden, et cetera. Heel veel mooie producten in en rondom de boerderij. Ook staan er antieke trekkers en tweewielers, tevens is er een terras met koffie/thee en eigen gebakken cake/ koek of taart.

Goed Gemutst weekend - Frida goed gemutst, Hamminkweg 4 in Vorden, 28-29 mei van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang en parkeren is gratis.


www.fridagoedgemutst.nl