Er werden diverse herinneringskransen gelegd bij de graven van de omgekomen soldaten. Foto: PR.
Er werden diverse herinneringskransen gelegd bij de graven van de omgekomen soldaten. Foto: PR. Foto:

Grote belangstelling voor ingetogen bijeenkomst en stille tocht bij de nationale dodenherdenking in Vorden

Ontroerende bijdrage basisschool - kinderen

Vorden – Er bestond vorige week een grote publieke belangstelling voor de ingetogen bijeenkomst en stille tocht tijdens de dodenherdenking in Vorden. Het 4 mei Comité, de gemeente Bronckhorst en de Raad van Kerken organiseerden samen op woensdag 4 Mei een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. Aansluitend werd er een stille tocht gehouden vanaf de poort van de Algemene Begraafplaats. Het thema was 'De Vrijheid omarmd'. De bijeenkomst werd bijgewoond door de burgemeester Marianne Besselink, de teamchef van de politie Achterhoek-West, Viola Mistrate-Haarhuis en de zoon van de omgekomen Engelsman Ray Harris, samen met zijn echtgenote

Er was duidelijk sprake van een nieuwe opzet. Geen kerkdienst, zoals in het verleden, maar een bijeenkomst waarin alle aanwezigen zich thuis konden voelen. Chris Voerman, voorzitter van het 4 Mei Comité Vorden heette iedereen in de goed gevulde kerk van harte welkom. Geurt Harmsen haalde herinneringen op uit de oorlogsjaren met een verhaal over het gidsen van ontsnapte gevangen uit Duitsland, van Vorden tot over de IJssel.

Ontroerend was de bijdrage van vier leerlingen van de basisscholen uit Vorden. Cedric Koekenbier van De Kraanvogel droeg een gedicht voor met de titel 'Vrijheid pak me vast'. Dominique van De Vordering volgde met 'Vrijheid'. Vervolgens vroeg Annelore Lam zich in haar gedicht af 'Wat is vrijheid?' en Daan Tromp van de Dorpsschool bracht in zijn gedicht de vluchtelingenproblematiek ter sprake.

In zijn overdenking wees Ds. Freek Brandenburg op het plaatje voor op het programmaboekje, waarop twee vlaggen stonden afgebeeld. Eén vlag waarop een duif wegvlucht van de neervallende bommen naar de andere vlag waar op een palmtak nog ruimte is voor een vredesduif. Er is dus ruimte voor vrede, laten we die dan ook omarmen, was zijn boodschap. Aan de bijeenkomst in de Dorpskerk werd meegewerkt door het Vordens Mannenkoor dat o.l.v. de dirigent Christo Guenov drie liederen zong. Er was ook samenzang met het lied 'Geef vrede door van hand tot Hand'. Met het zesde couplet uit het Wilhelmus werd de bijeenkomst in de Dorpskerk afgesloten en begaf men zich naar de algemene begraafplaats.

Vanaf de poort van de begraafplaats gingen de verzamelde aanwezigen in een plechtige stoet naar de plaats waar zeventien gesneuvelde geallieerde luchtmacht militairen begraven liggen. Onder hen veertien Britse militairen van de Royal Airforce en drie Canadese militairen van de Royal Canadian Airforce. De stoet werd voorafgegaan door leden van de Scoutinggroep, zij droegen tevens de kransen. Direct gevolgd door de leden van het Vordens Mannenkoor en door de burgemeester, vertegenwoordigers van de politie, Lee Harris en echtgenote, zoon van de omgekomen Engelsman Ray Harris, Chris Voerman, voorzitter van het 4 Mei Comité, en Ds. Brandenburg. Nadat de naar schatting driehonderd aanwezigen allen een plaats hadden gevonden rondom de graven werd om acht uur de twee minuten stilte ingeluid door Dick Boerstoel door middel van trompetspel waarmee ook het einde van de plechtige stilte werd aangegeven. Het Vordens Mannenkoor zong daarop het Engelse volkslied, door velen van de aanwezigen meegezongen, en zong vervolgens traditiegetrouw drie coupletten van het lied 'Boven de sterren'.

Hierna nodigde Chris Voerman de vertegenwoordigers van gemeente en politie uit de herinneringskransen te leggen waarna de andere aanwezigen werden uitgenodigd meegebrachte bloemen bij de graven te leggen. De plechtigheid werd afgesloten door het zingen door alle aanwezigen van het eerste couplet van het Wilhelmus.


Voorjaar bij galerie De Burgerij

Vorden - Onder grote belangstelling is 1 mei de voorjaarstentoonstelling in Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11 geopend. In de galerie is een expositie van landschapsschilderijen van Rudy Volbeda en Jetty van Well en van geabstraheerd werk van Hemmechien Knip. In de bloemrijke (thee)tuin achter de galerie staan keramische werken van Dorry Heesen, Hermine Grob en Henny Schaapman en draadfiguren van Lidy Ponte, een veelzijdige en boeiende tentoonstelling met veel kunstenaars uit de Achterhoek. De expositie duurt t/m 12 juni (vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur).

Er werden diverse herinneringskransen gelegd bij de graven van de omgekomen soldaten. Foto: PR.