Activiteitencentrum 'de Boerderij'. Foto: Jan Knoef
Activiteitencentrum 'de Boerderij'. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

De Boerderij heeft buiten de regio betere naam dan in directe omgeving

Zelhem - Als het aan Boerderij-voorzitter Henrice Teunissen en computerdocent Henk Capel ligt, worden de komende periode de spotlights op activiteitencentrum 'de Boerderij' gericht, "want", aldus Henrice, "er valt zo veel te beleven en te doen, dat het zeker de aandacht van de regio verdient. Samen met Henk Capel wil ze het publiek trekken met onder andere een nieuwe website, maar ook met een tentoonstelling met kunstwerken van cursisten en docenten in het weekeinde van 7 en 8 mei. Verder staat er nog een rommelmarkt gepland op zaterdag 28 mei en zit er nog meer actie 'in de pen'.

De Boerderij heeft duidelijk te kampen met een imagoprobleem, opgelopen in het ontstaan van de stichting. Eind jaren '70 en beginjaren '80 was er een hoge werkloosheid en behoefte aan een voorziening met een daginvulling voor werkloze Zelhemmers. Door de inzet van particulieren en met steun van de gemeente en de Ned. Hervormde Kerk (eigenaar gebouw) kreeg de stichting 'Mensen Zonder Werk' onderdak in het boerderijtje aan de Meeneweg.

"Inmiddels is die stichting al jaren niet meer als zodanig actief", aldus Henrice, "maar we krijgen vaak nog wel het stempel opgeplakt en de potentiƫle deelnemers komen niet, omdat ze niet werkloos zijn. De Boerderij is een creatief en activiteitencentrum met een veelheid en grote variatie aan activiteiten."

Henk begint aan een opsomming en komt tot 15 cursussen, een volkstuinproject en een werkplaats, waar 'iedereen' kan komen klussen. Henk: "Als je thuis niet het juiste gereedschap hebt of onvoldoende ruimte dan kun je bij ons in de werkplaats terecht en dan krijg je, indien gewenst, nog professionele hulp ook."

Een ander imagoprobleem komt door het feit dat alle werkzaamheden bij 'de Boerderij' door vrijwilligers worden verricht en aan vrijwilligers kleeft iets van vrijblijvendheid. Henrice en Henk zijn het daar absoluut niet mee eens.

Henrice: "Al onze docenten zijn professional. Ze krijgen alleen niet betaald voor hun werkzaamheden. Ze geven cursus, omdat ze het leuk vinden om hun kennis op anderen over te dragen." "En dat geldt niet alleen voor de theoretische cursussen als de talen Frans, Engels en Duits, computer, maar voor alle cursussen", vult Henk haar aan.

Stichting niet langer alleen voor werklozen

Werken met vrijwilligers heeft zowel voor- als nadelen. Zo is deelname aan de cursussen goedkoop, maar is er aan de andere kant ook geen of weinig kapitaal om bijvoorbeeld de de centrale ruimte (kantine) snel te verbouwen en aan te passen aan de tijd.

De Boerderij heeft buiten de regio een veel positievere naam dan in de directe omgeving. Cursisten komen uit een verre regio naar Zelhem. Zo komt er zelfs een cursist uit Geldermalsen om in Zelhem te leren stoelenmatten. "Ik hoop dat de lezers van Contact met een open blik naar ons aanbod kunnen kijken om te zien of er activiteiten zijn, waar ze behoefte aan hebben. Op onze website www.stgmzwdeboerderij.nl is een compleet overzicht te vinden van dat aanbod", besluit Henrice haar betoog.


Voorjaarsconcert Jubal

WICHMOND - Op vrijdag 15 april verzorgt muziekvereniging Jubal Wichmond/Vierakker een voorjaarsconcert in de NH kerk te Wichmond. Het concert begint om 20.00 uur.

Het harmonieorkest en de leden van het opleidingsorkest onder leiding van Raymond Waanders zullen deze avond hun muzikale klanken laten horen.


F: JubalWichmondVierakker
www.muziekvereniging-jubal.nl