Kinderen planten een boom in het Solarpark de Kwekerij. Foto: Liesbeth Spaansen
Kinderen planten een boom in het Solarpark de Kwekerij. Foto: Liesbeth Spaansen

Solarpark de Kwekerij in Hengelo eerste in zijn soort

HENGELO - Dinsdag 29 maart beleefde Hengelo een primeur: de start van de aanleg van het eerste zonne-energiepark ter wereld. De eerste schop ging de grond in met het planten van twee bomen als start van het park. Het unieke park zal groene stroom gaan leveren aan 550 huishoudens. Vanaf 1 augustus al kunnen mensen de stroom afnemen van het park via energiecoöperatie Qurrent. Het park zelf wordt in het voorjaar van 2017 voor het publiek geopend.

Dit solarpark, dat is ontworpen door tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en landschapsontwerper Nico Wissing, is zeven hectare groot en telt zevenduizend zonnepanelen die een plek krijgen in de natuur. De zonnepanelen lopen met de lijnen van het landschap mee. Het wordt een park waar schapen grazen en waar kan worden gewandeld, gesport en gespeeld. Die middag kwamen betrokkenen van de gemeente, de deelnemende bedrijven en de buurt bijeen om deze wereldprimeur mee te maken. Na acht jaren van voorbereidingen werd deze stap naar een duurzame leefomgeving gemaakt. Een aantal mensen werd bedankt voor de bijdragen die zij geleverd hebben. Met name de bewoners, waarvan geen bezwaren binnen kwamen. Omdat wijlen burgemeester Henk Aalderink zich voor dit project had ingezet, werd ter nagedachtenis aan hem een koker met oorkonde onder een winterlinde bewaard. Wilma Aalderink was aanwezig om te helpen met het planten van deze bijzondere boom.
Sprekers waren dagvoorzitter Lodewijk Hoekstra, Willem de Lint, Nico Wissing, wethouder Jan Engels, Richard Klatten en Maarten Hendriksen. Na een korte interviewronde met de kinderen, werd het enorme bouwbord onthuld, waarop alle meewerkende bedrijven staan vermeld. Daarna konden de bomen worden gepland en met een champagne worden getoost. Na alle plechtigheden was het nog goed samenzijn met een groen frietje.

Weetjes over het solarpark
Solarpark de Kwekerij is ontwikkeld door Gaby en Ton Koenders van NL Solarpark de Kwekerij BV samen met Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing van NL GreenLabel; Sunwatt BV, onderdeel van Willem-Bernard Investeringsmaatschappij, en energiecoöperatie Qurrent.
Vanuit gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland is volop medewerking verleend. Doel van het initiatief is te laten zien dat zonne-energie uit de achtertuin ook samen kan gaan met een prachtig park. Behalve grootschalige duurzame energie opwekking heeft het park een toegankelijk landschappelijk park met wadi's, speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen.
B&W Enerby Nederland B.V. heeft met zijn ruime ervaring, in goede samenwerking met toeleveranciers en de initiatiefnemers, het hoogwaardige PhotoVoltaïsche zonnesysteem in het park in detail samengesteld. Veiligheid staat voorop aangezien het park toegankelijk is voor mens en dier. SolarWorld levert de 285Wp zonnepanelen, SolarEdge de omvormers met optimizers en Schletter de onderconstructie. B&W Energy neemt de planning, montage en installatie voor zijn rekening.
Qurrent is de grootste en groenste energiecoöperatie van Nederland. Bij Qurrent zijn klanten niet alleen klant, maar ook lid van de coöperatie. De coöperatie ondersteunt lokale energieprojecten, zoals deze. Qurrent neem de stroom van Solarpark De Kwekerij af en zorgt dat de stroom die in het park wordt opgewekt bij de mensen thuis wordt geleverd.


nlsolarparkdekwekerij.nl