Bas Klein Haneveld. Foto: Joy Wullink
Bas Klein Haneveld. Foto: Joy Wullink Foto:

Bas Klein Haneveld net buiten top 10 EK enduro

Vorden/Frankrijk - In het Paasweekend werd rondom Brioude in Frankrijk de 2e EK enduro van dit seizoen gehouden. Nadat men op woensdagochtend aangekomen was en alles had opgebouwd ging de Husqvarna rijder uit Vorden 's middags meteen de proeven verkennen. Er was een parcours uitgezet van ongeveer 75 kilometer met hierin een aantal lastige afdalingen en klimmetjes in drie verschillende proeven. De eerste proef was een crossproef, uitgezet op een bouwland. Hierin zaten ook een aantal klimmetjes die bezaaid waren met stenen. Proef twee was een extreme test en uitgezet op een steile grashelling met diverse afstapjes. Een moddergat zat er ook in zodat de heren en dames niet te schoon terug kwamen uit deze proef. Klein Haneveld genoot van proef 3 omdat dit een echte enduro test bleek te zijn. Het was een snelle proef die liep over lange paden met veel losse stenen, wortels, chicanes en hellingen en afdalingen. Nadat men de proeven goed had verkend en nog wat had genoten van de omgeving begon de wedstrijd, die over twee dagen werd verreden, op zaterdag.

Tegen 10.00 uur stapte Bas op zijn goed geprepareerde motor. In de eerste proef ging het meteen al lekker en wist hij een mooie tijd neer te zetten. Helaas kon hij dit niet doorzetten in proef twee en drie. In de tweede maakte hij een fout en kwam ten val op de helling. Het gevolg was dat hij even terug moest naar beneden om opnieuw aan te zetten, dat koste de nodige tijd. Daarna maakte hij ook nog een foutje in proef drie in de eerste ronde. Bas baalde enorm van de tegenslagen maar was daarna super gemotiveerd om aan ronde twee te beginnen. De tijden werden beter en er werden nagenoeg geen foutjes meer gemaakt en dat resulteerde in een 13e totaal tijd in de klasse E3.

Het rijden op zondag, de tweede dag, ging veel beter. Het vertrouwen waar hij op zaterdag mee stopte, kon hij op zondag doortrekken door goede tijden neer te zetten. Klein Haneveld had een mooie strijd met WPM KTM rijder Mark Wassink om de 10e plaats. Uiteindelijk kwam Bas zeventien seconden tekort op Wassink en sloot de dag af met een mooie elfde plaats. Nu is er een pauze van 4 maanden voordat de EK wedstrijden weer beginnen.

Klein Haneveld blikt tevreden terug op de wedstrijd in Frankrijk, hij gaat zich nu optimaal voorbereiden op het na seizoen en is er op gebrand om in het najaar binnen de top 10 de eindigen. De 3e wedstrijd zal worden gereden in Letland en daarna rijden de deelnemers hun laatste EK wedstrijd in Harfsen die ook over 2 dagen verreden zal worden.